Europa evaluează sancţiunile asupra Iranului
alte articole
Uniunea Europeană a răspuns cu o ridicare din umeri la ameninţarea Iranului de a tăia exporturile de petrol ale unor membri UE, cu câteva luni înainte ca embargoul UE asupra Iranului să fie implementat. În acelaşi timp, Iranul a ignorat o ofertă de a relua negocierile privind programul său nuclear. Înseamnă asta oare că sancţiunile UE şi ale celorlalte ţări încep să aibă efect, sau oare Teheranul trage de timp?
În ultimele zile, Iranul a lansat către Europa - şi către întreaga lume - ceea ce unii numesc mesaje mixte referitoare la programul său nuclear controversat.
Miercuri, televiziunea iraniană l-a arătat pe preşedintele Mahmoud Ahmadinejad supraveghind ceea ce a fost descris ca fiind prima mostră de combustibil realizată în ţară şi încărcată într-un reactor de cercetare. Iranul a anunţat, de asemenea, progrese în programul său de îmbogăţire a uraniului. Dar în această săptămână, s-a anunţat că Iranul este dispus să reia negocierile privind programul său nuclear cu Europa şi alte puteri occidentale.
În pofida infirmărilor iraniene, multe naţiuni cred că Iranul foloseşte în secret programul său nuclear civil pentru a dezvolta arme nucleare. Naţiunile Unite, Statele Unite şi UE au impus o serie de sancţiuni, în încercarea de a opri acest lucru.
Deci, cum ar trebui să fie citite semnalele contradictorii ale Teheranului? Cu dificultate, spune Nick Witney, un membru senior al Consiliul European pentru Relaţii Externe.
"Dacă eşti un optimist, poţi crede că iranienii sunt de fapt îngrijoraţi cu adevărat - aşa cum ar trebui să fie - cu privire la ceea ce se va întâmpla progresiv odată cu trecerea timpului, odată cu presiunea sancţiunilor - şi că sunt cel puţin în căutarea unui mod de a explora un mod de a se adapta ", afirmă Witney.
Grijile Iranului nu includ numai UE şi sancţiunile SUA, dar, şi repetatele rapoarte cum că Israelul are în vedere un atac militar asupra instalaţiilor nucleare ale Iranului. Witney este de părere că, sub acest scenariu, ameninţările iraniene ar putea fi o modalitate de a convinge puterile mondiale să se întoarcă la masa de negocieri.
Witney crede că Iranul poate fi determinat să producă o bombă nucleară - şi propunerile sale de a negocia termenii pot fi pur si simplu un mod de a trage de timp.
Uniunea Europeană a insistat pe modul diplomatic de a pune capăt impasului cu privire la problema nucleară. Aceasta a înăsprit în mod constant sancţiunile împotriva Teheranului, menite să paralizeze pârghiile sale financiare şi de export al petrolului. Embargoul impus de UE asupra petrolului iranian urmează să înceapă la 1 iulie. Chiar dacă Iranul ar tăia aprovizionarea cu petrol acum, purtătoarea de cuvânt a UE a asigurat că Europa nu este îngrijorată.
"Dacă e vorba de securitatea aprovizionării, credem că în această piaţă petrolul este ceva care se poate procura de pe pieţele internaţionale", a declarat ea. "Ştiu că Arabia Saudită şi-a exprimat deja intenţia de a-şi creşte producţia. Deci, ceea ce auzim de la statele membre este că se vor îndrepta către alţi furnizori, dacă va fi cazul."
Între timp, rapoarte media sugerează că, pe măsură ce resursele financiare ale Iranului scad, Teheranul recurge la troc pentru a importa alimente de bază. Deci, sunt sancţiunile UE şi ale celorlalte state occidentale cu folos? Din nou, analistul Nick Witney ne spune:
"Cred că da. Sunt de părere că sancţiunile sunt cele care încurajează Iranul să revină la masa de negocieri", a răspuns el. "Vom vedea atunci când vom ajunge din nou la masa negocierilor dacă au sau nu intenţia de a negocia în mod realist."
UE studiază deschiderea Iranului de a relua negocierile nucleare, care s-au oprit cu un an în urmă. Dar Witney afirmă că Europa vede puţine opţiuni pentru a rezolva acest impas, în afară de discuţii peste discuţii şi mai multe sancţiuni.