Iranul pregăteşte 'şalupe sinucigaşe' pentru a închide strâmtoarea Urmuz

Cum ar putea închide Iranul Strâmtoarea Urmuz? Şeful Flotei a V-a a SUA, cu sediu la Bahrein, viceamiralul Mark Fox, are o idee clară în acest sens.
Epoch Times România
16.02.2012

Cum ar putea închide Iranul Strâmtoarea Urmuz? Şeful Flotei a V-a a SUA, cu sediu la Bahrein, viceamiralul Mark Fox, are o idee clară în acest sens. 'A crescut numărul şalupelor rapide. Unele dintre ele sunt astfel echipate, încât pot fi folosite pentru acţiuni sinucigaşe. Iranienii sunt oameni inventivi', a spus el. Decalajul de forţe este uriaş, dar comandanţii marinei americane nu îşi subestimează adversarul şi amintesc de atacul comis în anul 2000 de reţeaua Al-Qaeda asupra crucişătorului USS Cole, în portul yemenit Aden, când o barcă încărcată cu explozibili a ucis 17 membri ai echipajului şi a scos din funcţiune nava americană, notează joi ziarul ABC.

Autorităţile iraniene au ameninţat cu posibilitatea de a închide Urmuz prin care trec navele petroliere şi peste o treime din ţiţeiul mondial, ca răspuns la sancţiunile împotriva programului nuclear iarnian. Simpla menţionare a acestei posibilităţi a făcut să tremure piaţa mondială, iar barilul de petrol a depăşit pragul de 117 de dolari (88,50 de euro). 'Am intrat în alertă, nu suntem intangibili, putem fi loviţi', a mărturisit Fox, care a avertizat şi cu privire la creşterea numărului de 'submarine de mic tonaj', asigurând că a urmărit îndeaproape progresele balistice ale Iranului afişate la recentele lor manevre navale.

În Golful Perisc, ţări precum Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită, două state posibil afectate de închiderea strâmtorii Urmuz, au urmat sfatul Washingtonului întărindu-şi arsenalele şi investind milioane în avioane de vânătoare F-15 şi rachete. În timp ce SUA supraveghează Urmuzul şi urmăresc progresele militare iraniene îndeaproape, cel mai mare partener al lor regional, Israelul acuză republica islamică că se află în spatele celor două atentate, din care unul eşuat, asupra ambasadelor sale din India şi Georgia. Climatul de tensiune creşte în mod progresiv în regiune de mai multe luni. Aceste atacuri îi folosesc Israelului pentru a avertiza aspra republicii islamice, considerată 'cel mai mare copatronator al terorismului internaţional', potrivit premierului israelian, Benjamin Netanyahu.

Israel acuză, Iranul neagă. Tel Avivul vede mâna Teheranului în spatele acţiunilor lansate împotriva misiunilor sale, dar ţara ayatollahilor respinge tranşant orice implicare în aceste evenimente soldate cu patru răniţi în explozia autoturismului soţiei unui diplomat israelian survenită în apropierea ambasadei evreieşti din New Delhi. Potrivit poliţiei, un bărbat cu motocicleta a plasat o bombă cu magnet pe autoturismul care a explodat, rănind femeia, şoferul şi alte două persoane care treceau prin apropiere. Cei patru sunt în afara oricărui pericol. Serviciile de securitate israeliene au evitat pagube majore la Tbilisi, unde au descoperit o grenadă lipită sub maşina ambasadorului evreu.

Iranul 'condamnă orice atac terorist' a semnalat Teheranul, imediat după ştirea exploziei din capitala Indiei, prin vocea ambasadorului său din New Delhi, Mehdi Nabizadeh, care a calificat acuzaţiile israeliene drept 'simple minciuni'. Purtătorul de cuvânt al MAE, Ramin Mehmanparast, a fost mai tranşant, subliniind că Israelul 'a desfăşurat aceste acţiuni teroriste', la New Delhi şi Tbilisi, ca parte a 'unui război psihologic împotriva Iranului'. În schimb, mass-media israeliene au corelat aceste atacuri de comemorarea a patru ani de la asasinarea responsabilului militar al Hezbollah, Imad Mugniya, la Damasc.

Gruparea şiită, înfiinţată în Iran, în 1982, pentru a lupta împotriva ocupaţiei israeliene în Liban, a cerut răzbunare pentru moartea căpeteniei sale şi a acuzat Mosadul că se află în spatele acestei acţiuni, pentru care nu a răspuns încă nimeni. În apariţia sa din februarie 2011, liderul Hezbollah a ameninţat clar: 'Le spun şefilor şi generalilor sionişti că oriunde merg să aibă grijă de spatele lor pentru că sângele lui Imad Mugniya nu a curs în zadar'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor