Eugen Doga a devenit membru de Onoare al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte

Pentru excelenţă în cadrul vieţii culturale, compozitorul Doga a devenit membru de Onoare al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte. Maestrul susţine că prestigiosul titlu îl cam sperie, permanent îi este frică să nu dezamăgească fanii.
Eugen Doga (facebook.com/profil Eugen Doga)
Ştefan Sârbu
06.03.2017

Сompozitorul moldovean Eugen Doga, care recent a sărbătorit jubileul de 80 de ani a devenit Membru de Onoare al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte (AEŞA) la secţiunea Arte. Ceremonia de înmânare a însemnelor (diploma şi insigna) de membru de onoare al instituţiei a avut loc la 4 martie, la sediul Academiei din Salzburg, Austria.

Maestrul Doga a fost distins cu acest titlu alături alţi 85 de noi membri reprezentanţi a celor şapte secţiuni din cadrul AEŞA care s-au remarcat prin excelenţă ştiinţifică şi dedicaţie, promovarea valorilor şi standardelor spaţiului european, precum şi prin consolidarea rolului determinant al ştiinţei şi artei în ţara de origine şi în spaţiul european.

În cadrul evenimentului, preşedintele AEŞA, Felix Unger a venit cu un apel către membrii forului, de a fi cât mai activi în viaţa socială, culturală, economică, punând accent deosebit pe domeniul ce promovează promovarea mediului.

Eugen Doga a menţionat că titlul de membru de onoare a AEŞA mai mult îl sperie decât îl onorează. „Eu, de fiecare dată, când am o menţiune sau chiar atunci când sunt aplaudat în timpul concertului, mi-e teamă ca nu cumva să rămână cineva dezamăgit şi să plece din sală cu această senzaţie. A câştiga fanii, este desigur o muncă foarte grea şi foarte importantă pentru un artist şi a-i pierde, înseamnă a pierde tot.”

Compozitorul Eugen Doga a fost acceptat în rândul academicienilor europeni la propunerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Din luna decembrie 2014, membri de onoare ai AEŞA mai sunt şase savanţi din Republica Moldova - Gheorghe Duca , Ion Bostan, Mihai Cimpoi, Teodor Furdui, Valeriu Rudic şi Aurelian Dănilă.

Academia Europeană pentru Ştiinţe şi Arte este cel mai înalt for ştiinţific european, fondată la Salzburg, Austria, în 1990 şi reprezintă expresia unităţii spirituale a Europei, precum şi a ştiinţei interdisciplinare şi artei la nivel european. Forul academic numără 1800 de personalităţi, în cadrul a şapte secţii: Ştiinţe Umaniste; Medicină; Artă; Ştiinţe Naturale; Ştiinţe Sociale, Economice şi Juridice; Ştiinţe Tehnice şi ale Dezvoltării şi Religiile Lumii. AEŞA are 12 protectori, 50 de senatori, iar din corpul academic fac parte 29 de laureaţi ai Premiului Nobel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor