Este propunerea Kazahstanului de a ne livra gaze "un cal troian" al politicii energetice ruseşti?

Aflat într-un turneu în Asia Centrală, premierului Ponta, i s-a propus în cadrul vizitei sale oficială în Republica Kazahstan - prima la acest nivel în istoria relaţiilor bilaterale dintre cele două state - livrarea de gaze naturale printr-o extensie a conductei South Stream din Bulgaria spre România, se arată într-un comunicat al Guvernului. În comunicat nu se precizează dacă Ponta a acceptat propunea şi nici nu se dau detalii ale potenţialei înţelegeri.
CEO-ul Gazprom Alexei Miller iese din Ministerul Economiei, Energiei si Turismului, după întalnirea sa cu Traicho Traikov, ministrul bulgar al Economiei, Energiei şi Turismului, în Sofia pe 15 octombrie 2010. Miller a fost în Bulgaria pentru a discuta despre realizarea proiectului South Stream şi noi contracte de aprovizionare pentru Bulgaria  (poza de arhivă) (Nikolay DOYCHINOV / AFP / Getty ImagesListenRead phonetically)
Gina Zaragiu
28.06.2013

Aflat într-un turneu în Asia Centrală, premierului Ponta, i s-a propus în cadrul vizitei sale oficială în Republica Kazahstan - prima la acest nivel în istoria relaţiilor bilaterale dintre cele două state - livrarea de gaze naturale printr-o extensie a conductei South Stream din Bulgaria spre România, se arată într-un comunicat al Guvernului. În comunicat nu se precizează dacă Ponta a acceptat propunea şi nici nu se dau detalii ale potenţialei înţelegeri.

Kazahstan, partenerul cel mai important al României în Asia Centrală, care este important pentru România atât datorită rezervelor de hidrocarburi (gaz şi petrol), cât şi a poziţiei geopolitice, se află într-o zonă importantă pentru securitatea şi stabilitatea europeană şi internaţională.

Oficialii din Kazahstan i-au mai propus premierului Ponta, şi livrarea de uraniu pentru centrala de la Cernavodă, potrivit sursei citate. Delegaţia română a propus oficialilor din Kazahstan "folosirea mai intensă a Oil Terminal Constanţa", precum şi deschiderea de către liniile aeriene kazahe a unor curse Astana-Bucureşti.

În comunicatul de presă se mai arată că "oficialii din Astana au manifestat un interes deosebit ca această întâlnire să aibă loc imediat după soluţionarea favorabilă a dosarului Rompetrol, fapt ce a oferit premise favorabile dezvoltării relaţiilor economice dintre cele doua state".

Ulterior convorbirilor a avut loc şi semnarea a doua acorduri bilaterale, unul dintre ele fiind în domeniul cooperării militare pentru pregătirea personalului militar pe baza de reciprocitate.

De ce South Stream?

Propunerea Kazahstanului vine la doar o zi după eşecul oficial al proiectului Nabucco, care ar fi trebuit să aducă în Europa - via România - gaze naturale din Azerbaidjan.

Rusia susţine South Stream, un proiect ambiţios şi greu de realizat, care continuă să se confrunte cu serioase probleme economice.

Astfel, Rusia nu a obţinut nici la această oră de la Comisia Europeană statutul de 'reţea europeană transfrontalieră' (Trans European Network, TEN) pentru South Stream. Proiectul trebuie să obţină statutul TEN, deoarece este unul strategic, trece pe teritoriul multor state şi trebuie să asigure, după finalizarea şi darea sa în exploatare, livrări de 63 de miliarde de metri cubi de gaz către consumatorii europeni.

Unele ţări pe teritoriul cărora trece acest gazoduct iau decizia de a-i conferi proiectului statutul de 'naţional', acest lucru fiind un factor necesar care să permită obţinerea statutului TEN la Comisia Europeană.

Prima dintre ţările din UE care i-au conferit la sfârşitul anului trecut proiectului South Stream statutul de proiect naţional a fost Bulgaria, În luna iunie 2012 guvernul Republicii Srbska din cadrul Bosniei-Herzegovina i-a oferit la rândul său proiectului statutul de naţional şi a proclamat realizarea lui drept obiectiv strategic. Un statut asemănător i-a oferit proiectului şi Serbia în luna decembrie.

Statutul TEN ar permite ca South Stream să iasă de sub incidenţa celui de-al treilea pachet energetic al UE, care cere accesul unor terţe părţi la acest gazoduct. În prezent, de statutul TEN beneficiază două proiecte ale Gazprom - North Stream şi Yamal-Europa, precum şi proiectul Nabucco, care este concurentul proiectului South Stream.

Experţii evaluează ca extrem de mici şansele South Stream de a obţine statutul TEN. Expertul Valeri Nesterov subliniază că lucrurile nu sunt tocmai simple în cazul South Stream, inaugurarea lui, la 7 decembrie 2012, fiind una strict simbolică. "Adevărata realizare a proiectului va începe abia în 2014, iar astăzi este greu să vorbim despre şansele obţinerii acestui statut", este de părere analistul.

La sfârşitul lunii trecute, directorul adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat că este perplex de atitudinea Comisiei Europene faţă de proiectul South Stream, care are menirea de a ajuta la creşterea exporturilor de gaze naturale ruseşti către Europa.

"Comisia Europeană tratează în continuare realizarea proiectului fără entuziasm, ca să nu spun rece ca gheaţa, spunând că ştie prea puţin despre asta", a declarat Medvedev, la o conferinţă de energie pe 30 mai la Bruxelles.

CEO-ul adjunct al gigantului rusesc de gaz a explicat că o astfel de situaţie a evoluat pe fondul acordurilor existente cu unele ţări în care conducta South Stream va fi construită. De exemplu, Bulgaria şi Serbia au făcut deja acest proiect prioritar lor naţionale, şi deciziile de investiţii finale au fost adoptate de o serie de ţări în ceea ce priveşte secţiunea subacvatică a conductelor care se vor întinde pe 900 de kilometri.

Nerăbdarea Rusiei via Kazahstan via Ponta este mare, propunerea Kazahstanului venind la doar o zi după eşecul oficial al proiectului similar cu susţinere europeană, Nabucco. Este propunea Kazahstanului de a ne livra gaze naturale prin South Stream "un cal troian" al politicii energetice ruseşti în UE?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor