Rusia şi Turcia, dezbinate de gazoductul South Stream şi oleoductul Samsun-Ceyhan

Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (SERGEI KARPUKHIN / AFP / Getty Images)

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va efectua luni o vizită la Istanbul, iar vinerea aceasta se va da startul construcţiei South Stream. Turcia şi-a dat acordul pentru construcţia gazoductului pe teritoriului său, însă nu intenţionează să participe la proiect. Moscova continuă să solicite de la UE statutul de 'reţea europeană transfrontalieră' (Trans European Network, TEN) pentru South Stream, statut care să scoată gazoductul patronat de Gazprom de sub incidenţa normelor antimonopol ale UE, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

În ajunul vizitei lui Putin la Istanbul analiştii menţionau că relaţiile ruso-turceşti sunt departe de a fi ideale. Divergenţele s-au remarcat în special pe marginea oleoductului Samsun-Ceyhan. Un acord privind construcţia oleoductului a fost semnat în 2009.

Potrivit declaraţiilor făcute la sfârşitul săptămânii trecute de ministrul rus al energeticii, Aleksandr Novak, realizarea acestui oleoduct este în suspensie. 'Companiile ruseşti au trimis părţii turce în 2011 propuneri în vederea îmbunătăţirii proiectului de oleoduct Samsun-Ceyhan, cu o lungime de 550 de km, însă nu au primit nici la această oră în răspuns', a declarat Novak.

Analistul rus Dmitri Aleksandrov îşi exprimă nedumerirea în legătură cu stoparea proiectului Samsun-Ceyhan. 'Proiectul este avantajos pentru ambele părţi - şi pentru Rusia, şi pentru Turcia', declară Aleksandrov. În acelaşi timp, în opinia analistului, poziţiile Rusiei sunt mai puternice, pentru că în cazul în care turcii nu vor accepta condiţiile Moscovei, partea rusă nu va pierde nimic.

Această opinie este împărtăşită de expertul Valeri Nesterov. 'Cred că Turcia este mai interesată de oleoductul Samsun-Ceyhan. Totuşi, Bosforul nu se poate întinde la infinit, în timp ce Rusia nu are deocamdată foarte mare nevoie de acest proiect. De proiect sunt interesate Turcia şi Kazahstanul, al căror petrol caută încă modalităţi de a ajunge la consumatorii străini', a subliniat Nesterov.

La rândul său, Rusia este interesată de South Stream, un proiect ambiţios şi cu mult mai greu de realizat, care continuă să se confrunte cu serioase probleme economice. Astfel, Rusia nu a obţinut nici la această oră de la Comisia Europeană statutul TEN pentru South Stream. 'Considerăm că acest proiect trebuie să obţină statutul TEN, deoarece este unul strategic, trece pe teritoriul multor state şi trebuie să asigure, după finalizarea şi darea sa în exploatare, livrări de 63 de miliarde de metri cubi de gaz către consumatorii europeni', a declarat Novak în faţa jurnaliştilor turci, în ajunul vizitei lui Putin la Istanbul.

Ministrul rus a subliniat că, la ora actuală, multe ţări pe teritoriul cărora trece acest gazoduct iau decizia de a-i conferi proiectului statutul de 'naţional'. 'Suntem de părere că acest lucru trebuie să devină un factor suplimentar, care să permită obţinerea statutului TEN la Comisia Europeană', a precizat Novak.

Prima dintre ţările din UE care i-au conferit la sfârşitul anului trecut proiectului South Stream statutul de proiect naţional a fost Bulgaria, aminteşte Nezavisimaia Gazeta. În luna iunie a acestui an guvernul Republicii Srbska din cadrul Bosniei-Herzegovina i-a oferit la rândul său proiectului statutul de naţional şi a proclamat realizarea lui drept obiectiv strategic. Un statut asemănător i-ar putea oferi proiectului în luna decembrie şi Serbia, după cum a anunţat, la mijlocul lui noiembrie, ministrul sârb al resurselor naturale, Milan Bacevic.

Statutul TEN ar permite ca South Stream să iasă de sub incidenţa celui de-al treilea pachet energetic al UE, care cere accesul unor terţe părţi la acest gazoduct. În prezent, de statutul TEN beneficiază două proiecte ale Gazprom - North Stream şi Yamal-Europa, precum şi proiectul Nabucco, concurentul South Stream.

Cu toate acestea, experţii evaluează ca extrem de mici şansele South Stream de a obţine statutul TEN. Nesterov subliniază că lucrurile nu sunt tocmai simple în cazul South Stream. 'Inaugurarea lui, programată pentru 7 decembrie, va fi una strict simbolică. Adevărata realizare a proiectului va începe abia în 2014, iar astăzi este greu să vorbim despre şansele obţinerii acestui statut', este de părere analistul.

Potrivit lui Nesterov, lucrurile nu se vor rezolva fără o decizie politică, mai ales că au fost anunţate şi proiecte concurente, fără participarea Rusiei. 'Trebuie să înţelegem că Europa nu este astăzi foarte interesată de extinderea infrastructurii sale gazifere: consumul de gaz se reduce, iar piaţa este asigurată. Astfel, este posibil ca nu toate doleanţele Gazprom să fie satisfăcute', a declarat Nesterov pentru Nezavisimaia Gazeta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe