România ar putea primi gaz din Kazahstan printr-o extensie a South Stream din Bulgaria către România
alte articole
Cu ocazia vizitei efectuate de premierul Victor Ponta în Kazahstan, acesta a avut, joi, întrevederi cu omologul kazah, Serik Akhmetov, şi cu preşedintele Kaz Munai Gaz, unde s-a discutat despre oportunitatea unor noi investiţii, partea kazahă avansând propunerea să asigure livrări de gaz din Kazahstan în ţara noastră, o opţiune în acest sens fiind o extensie a South Stream din Bulgaria către România. În comunicatul Guvernului, nu se precizează însă data când vor începe livrările sau alte detalii.
"Atât prim-ministrul Republicii Kazahstan, domnul Serik Akhmetov, cât şi preşedintele kazmunaigaz au vorbit, în cadrul întrevederii cu premierul Victor Ponta, despre oportunitatea unor noi investiţii în România. De asemenea, partea kazahă a avansat părţii române propunerea să asigure livrări de gaz din Kazahstan în România, o opţiune în acest sens fiind o extensie a South Stream din Bulgaria către România", se menţionează în comunicatul Executivului.
În acest context, oficialităţile din Kazahstan şi-au exprimat disponibilitatea pentru perfectarea unui contract comercial în vederea livrării de uraniu, pentru consumul intern aferent unităţilor nucleare de la Cernavodă, conform sursei citate.
"Delegaţia României, condusă de premierul Victor Ponta, a căutat, în cadrul întâlnirilor bilaterale, să deschidă oportunităţi pentru extinderea prezenţei companiilor româneşti pe piaţa din Kazahstan şi a dezvoltării relaţiilor comerciale. În acest sens, s-a propus partenerilor din Kazahstan folosirea mai intensă a Oil Terminal Constanţa, dar şi deschiderea de către liniile aeriene kazahe a unor curse Astana-Bucureşti. De asemenea, în vederea susţinerii mediului de afaceri în efortul său de a identifica nişe de colaborare, partea română a propus, iar partea kazahă a agreat, ca reuniunea Comisiei mixte economice să aibă loc în toamna acestui an. Nu în ultimul rând, oficialii guvernamentali din Kazahstan au invitat România să participe cu propriul stand în cadrul Expoziţiei Mondiale 'Astana 2017'", se mai arată în comunicatul Guvernului.
Vizita oficială a premierului Victor Ponta în Republica Kazahstan este prima vizită la nivel de prim-ministru în istoria relaţiilor bilaterale dintre cele două state.
"Kazahstan este important pentru România atât datorită rezervelor de hidrocarburi (gaz şi petrol), cât şi a poziţiei geopolitice - se află într-o zonă importantă pentru securitatea şi stabilitatea europeană şi internaţională. Această vizită reprezintă o reconfirmare a relaţiilor foarte bune cu Kazahstanul, partenerul cel mai important al României în Asia Centrală. De altfel, oficialii din Astana au manifestat un interes deosebit ca această întâlnire să aibă loc imediat după soluţionarea favorabilă a dosarului Rompetrol, fapt ce a oferit premise favorabile dezvoltării relaţiilor economice dintre cele două state", se arată în comunicatul Guvernului.
Turneul de şapte zile pe care îl face premierul Victor Pont în Asia, mai include vizite în Uzbekistan şi China.
Amintim că proiectul Nabucco West a pierdut competiţia pentru gazele naturale din Azerbaidjan în favoare proiectului concurent TAP. Nabucco a concurat pentru gazul azer al consorţiului Shah Deniz cu proiectul TAP, a cărui rută de export nu include România.
Proiectul Nabucco avea ca scop reducerea dependeţei Europei de gazul rusesc. Conducta cu o lungime de 1300 de km urma sa transporte gazul furnizat de azeri către Terminalul de Gaze Central European de la Baumgarten, Austria, pe un traseu ce ar fi aprovizionat Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria.
Proiectul TAP va transporta (având în vedere recenta decizie a Shah Deniz) gaze naturale azere din Turcia, prin Grecia, Albania şi Italia, traversând Marea Adriatică, cu destinaţia finală Italia. Acţionarii proiectului sunt Axpo (Elveţia), Statoil (Norvegia) şi E.ON (Germania). Gazoductul cu o lungime de 791 de kilometri permite transportul unei cantităţi de 10 - 20 miliarde de metri cubi de gaze, iar costul său estimat la 1,5 miliarde de euro este mult sub costul proiectului Nabucco estimat la 12 miliarde euro.