Este acesta aspectul primei flori care a apărut pe Pământ?
alte articole
Oamenii de ştiinţă afirmă că prima apariţie pe Pământ a plantelor cu flori sau angiospermele (acest cuvânt înseamnă de fapt ceva de genul „seminţe împachetate”) ar fi avut loc în urmă cu aproximativ 140 milioane ani şi, de-a lungul timpului, s-au transformat în tipul dominant de plante, cu cele mai multe specii (până în prezent sunt cunoscute aproape 300.000). Dar, de fapt, cum arătau primele flori? Cum au reuşit angiospermele să facă faţă dificultăţilor? Un studiu publicat marţi, 1 august a.c., în revista Nature Communications a reconstituit apariţia primelor flori şi a explicat noi aspecte ale evoluţiei acestor plante importante.
Spre deosebire de oase sau trunchiuri dure, florile sunt atât de moi şi efemere încât lasă puţine fosile în urma lor, motiv pentru care a fost întotdeauna foarte dificil de înţeles modul în care s-a dezvoltat structura complexă a acestora. De exemplu, în interiorul lor sunt grupate organele de reproducere, apar structuri specializate în atragerea insectelor şi altele care trebuie să faciliteze reproducerea.
Hervé Sauquet, un cercetător de la Université Paris-Sud (Franţa), a efectuat o investigaţie încercând să se întoarcă în trecut pentru a înţelege modul în care ar fi putut începe acest proces. Prin intermediul modelelor matematice ale evoluţiei florilor şi cu ajutorul unei enorme baze de date despre caracteristicile actuale ale florilor, echipa lui Sauquet a dezvoltat un „identikit” al primelor flori.
Conform constatărilor lor, floarea ancestrală era hermafrodită şi avea multe tepale (sunt structuri care funcţionează ca petale şi sepale) formând două spirale, cu cinci stamine (organele de reproducere masculine) şi cinci carpele (organe de sex feminin).
După ce au reconstituit o posibilă structură pentru floarea ancestrală, Sauquet şi colegii săi au fost în măsură să propună o explicaţie cu privire la evoluţia timpurie a florilor. Dar rămân multe întrebări nerezolvate. Unele grupuri de plante au pierdut staminele în unele flori? Cum au apărut sepalele? De ce doar unele flori au patru petale? Aceste tipuri de întrebări sunt de mare interes pentru a investiga istoria grupului de plante care astăzi domină Pământul.
Mai multe informaţii: Nature Communications: The ancestral flower of angiosperms and its early diversification