Erupţiile Căii Lactee ajută la generarea câmpului magnetic galactic
alte articole
Gheizere supersonice de particule încărcate au fost descoperite navigând dinspre centrul galaxiei noastre, acoperind aproximativ două treimi din cer atunci când sunt văzute de pe Pământ.
Erupţiile se întind pe 50000 de ani-lumină din planul galactic, care reprezintă aproximativ jumătate din diametrul galaxiei noastre, şi conţin circa de un milion de ori energia unei stele care explodează.
Ele se deplasează cu aproximativ 1.000 de kilometri pe secundă.
"Asta este rapid chiar şi pentru astronomi", a declarat liderul echipei de cercetare Ettore Carretti, de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) din Australia, într-un comunicat de presă. "Ele nu vin în direcţia noastră, ci se deplasează în sus şi în jos faţă de planul galactic.
"Noi suntem la 30000 de ani-lumină distanţă de Centrul Galactic, în planul galactic. Ele nu sunt un pericol pentru noi. "
Emisiile cu microunde ale acestor structuri au fost anterior considerate drept o ceaţă, iar Fermi Gamma-ray Space Telescope a detectat în mod similar zone foarte energetice, pe care le-a numit "Bule Fermi." Cu toate acestea, sursa acestei energii nu a putut fi identificată.
"Opţiunile au fost o izbucnire asemănătoare cvasarilor de la gaura neagră din Centrul Galactic, sau energie stelară - vânturile fierbinţi din stelele tinere, şi stele care explodează", a declarat co-autorul studiului, Gianni Bernardi de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică (CFA), în comunicatul de presă.
"Observaţiile noastre ne spun că este vorba de energie stelară."
Astronomii au analizat polarizarea structurilor emisiilor radio pentru a determina domeniile lor magnetice, şi au dedus că acestea s-au dezvoltat probabil în ultimii 100 milioane ani, când numeroase generaţii de stele s-au format şi au explodat în Centrul Galactic.
"Erupţiile din Centrul Galactic nu transportă doar gaze şi electroni de energie înaltă, ci şi câmpuri magnetice puternice", a concluzionat co-autorul studiului Marijke Haverkorn de la Radboud University Nijmegen din Olanda în comunicatul de presă.
"Noi bănuim că asta trebuie să joace un rol important în generarea câmpului magnetic global al galaxiei."
Cercetarea a fost publicată în publicaţia Nature.