Eroii francezi ai Primului Război Mondial, căzuţi la Timişoara, comemoraţi în prezenţa ambasadorului Henry Paul
Eroii francezi care au căzut la datorie pe teritoriul Timişoarei în timpul Primului Război Mondial au fost comemoraţi, marţi, la Cimitirul Eroilor, printr-o ceremonie la care au asistat ambasadorul Franţei Henry Paul şi ataşatul apărării din cadrul misiunii Franţei la Bucureşti, colonelul Jean-Marc Lavallee.
"În fiecare an, celebrăm momentul semnării armistiţiului de la 11 noiembrie 1918. Cu acest prilej, îi omagiem pe eroii francezi căzuţi în timpul Primului Război Mondial nu doar la Bucureşti, ci şi oriunde altundeva în România, pentru că sunt soldaţi francezi căzuţi la Galaţi, la Iaşi, la Mărăşeşti şi în alte zone. Este un moment măreţ pentru a ne aminti de ei şi pentru a nu-i uita", a afirmat ambasadorul Henry Paul.
Cei 24 de militari francezi care sunt înmormântaţi în Cimitirul Eroilor din Timişoara făceau parte din misiunea generalului Berthelot. "Cei care sunt înhumaţi aici fac parte din Divizia 17 Orientală franceză, ce a rămas până în anul 1919. Suntem foarte bucuroşi că-i putem comemora şi că le aducem un omagiu acestor oameni care au luptat în Timişoara", a declarat colonelul Lavallee.
Potrivit acestuia, după terminarea războiului, câteva familii ale celor căzuţi la datorie au cerut ca trupurile neînsufleţite să fie repatriate, dar prin anii 1930 autorităţile române au luat decizia de a regrupa soldaţii din Cimitirul Eroilor, motiv pentru care a fost creat un careu francez, unde au fost puse împreună cele 24 de morminte ale soldaţilor.
Ambasadorul Henry Paul spune că relaţiile bilaterale dintre România şi Franţa au rămas la fel de strânse, astfel încât el susţine că nu poate numi un singur domeniu care le leagă în prezent, deoarece relaţiile sunt pe toate planurile, de la cele interumane până la cele politice, economico - financiare, universitare sau culturale.
În Cimitirul Eroilor de la Timişoara sunt mai multe zeci de morminte ale ostaşilor români, ruşi, francezi, germani şi sârbi căzuţi în luptele din Primul Război Mondial. Aici îşi dorm somnul de veci câte 10 militari români şi ruşi şi cei 24 de francezi, dintre care patru musulmani. În imediata vecinătate sunt înmormântaţi nouă aviatori - eroi sârbi cunoscuţi şi şapte necunoscuţi. Într-o altă parcelă sunt înhumate osemintele a şase germani, care şi-au pierdut viaţa în urma doborârii unui Zeppelin 86, pe 4 septembrie 1916.