Ciocniri violente în Turcia soldate cu 5 morţi

Trei membri ai forţelor de securitate şi doi civili şi-au pierdut viaţa într-un val nou de ciocniri în oraşul sud-estic turcesc Diyarbakir, în condiţiile în care Ankara îşi intensifică operaţiunile de suprimare a grupului militant PKK.
Poliţişti turci transportă sicriul unui coleg ucis în timpul noilor ciocniri violente din districtul Sur al oraşului turcesc Diyarbakir, 4 ianuarie 2016.
Poliţişti turci transportă sicriul unui coleg ucis în timpul noilor ciocniri violente din districtul Sur al oraşului turcesc Diyarbakir, 4 ianuarie 2016. (Captură Foto)

Un soldat a fost ucis luni într-o luptă armată în districtul Sur din Diyarbakir, la câteva ore după ce un membru al unei unităţi speciale din cadrul poliţiei a fost împuşcat fatal în acelaşi district, au anunţat forţele de securitate.

Duminică seară, un soldat a fost de asemenea ucis într-un atac cu bombă în Sur, pentru care a fost suspectat PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). Într-un alt incident care a avut loc duminică, o mamă în vârstă de 35 de ani şi-a pierdut viaţa iar o altă persoană a fost rănită după ce un obuz le-a lovit locuinţa. În oraşul Silopi, la est de Diyarbakir, un bărbat a fost împuşcat mortal iar soţia sa şi o altă rudă au fost rănite când locuinţa lor a fost atacată.

Ankara desfăşoară de câteva luni o campanie de amploare împotriva PKK. În acelaşi timp, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis că guvernul său va face tot posibilul pentru a eradica PKK, un grup interzis care se luptă pentru o regiune autonomă kurdă în interiorul Turciei din anii 1980.

Raidurile turceşti împotriva PKK au început în urma unui atac cu bombă în iulie 2015, în care au murit 30 de persoane în oraşul sudic Suruc. Ankara a învinuit pentru atac grupul jihadist Statul Islamic. După atac, PKK, care acuză guvernul că susţine Statul Islamic în Siria, a început să atace forţele de securitate turceşti în ceea ce păreau să fie atacuri retaliatorii.

Începând cu mijlocul lui decembrie 2015, a fost impusă stare de asediu în oraşele Silopi şi Cizre, în provincia Sirnak, ca parte a operaţiunilor armatei turceşti împotriva militanţilor PKK, declanşând reacţii puternice de nemulţumire din partea rezidenţilor din zonele majoritar kurde.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe