Jurnalistă olandeză oprită să părăsească Turcia pentru presupusa insultare a preşedintelui Erdogan

O jurnalistă olandeză a fost reţinută peste noapte de poliţia turcă pentru postarea unor mesaje pe Twitter ce au fost considerate a fi critice la adresa preşedintelui turc. Editorialista Ebru Umar a susţinut că i se interzice să părăsească ţara.
Jurnalista olandeză de origine turcă Ebru Umar.
Jurnalista olandeză de origine turcă Ebru Umar. (Captură Foto)

Autorităţile turce au eliberat-o duminică pe jurnalista olandeză Ebru Umar din custodia poliţiei dar i-au interzis să părăsească Turcia în timpul investigării mesajelor postate pe Twitter despre preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Umar, o scriitoare feministă de origine turcă, a declarat că a fost trezită sâmbătă noaptea în locuinţa ei din Kusadari, un oraş staţiune în vestul Turciei.

“Doi bărbaţi au bătut la uşă şi mi-au spus că trebuie să merg cu ei din cauza unor mesaje postate pe Twitter”, a declarat jurnalista pentru postul de televiziune NOS.

Umar, editorialistă a ziarului olandez Metro, în vârstă de 45 de ani, a fost arestată la ordinul unui procuror însărcinat cu postările pe reţelele sociale considerate că insultă liderii de stat, a raportat agenţia turcă de ştiri Anadolul.

Ziarul Metro a publicat un editorial critic la adresa lui Erdogan, iar Umar a postat fragmente pe reţelele sociale.

Furtună pe Twitter

Hashtag-ul #freeebru a devenit tot mai popular în Olanda după ce au fost postste ştiri despre arestarea lui Ebru Umar.

În context, politicienii şi comentatorii olandezi au cerut eliberarea jurnalistei.

În mesajul postat pe Twitter, premierul olandez Mark Rutte a declarat că l-a sunat pe omologul său turc Ahmet Davutoglu duminică după amiază. Detenţia lui Umar “loveşte în mod direct în valorile noastre fundamentale – libertatea de exprimare şi libertatea presei”, a precizat acesta.

Ministrul olandez de Externe, Bert Koenders, a publicat o declaraţie în care a criticat Turcia, care aspiră să ajungă membră a UE dar închide jurnalişti critici.

“O ţară care candidează pentru aderarea la UE ar trebui să promoveze libertatea presei şi libertatea de exprimare”, a declarat Koenders.

Detenţia editorialistei nu a fost neapărat o surpriză. O furtună politică a erupt în Olanda săptămâna trecută din cauza unui raport privind un email trimis de consulatul turc organizaţiilor culturale turceşti în care a încurajat oamenii să fie înştiinţat în legătură cu email-urile şi postările de pe reţelele sociale care îl insultă pe Erdogan sau care insultă Turcia.

Dar diplomaţii de la consulatul turc din Olanda au declarat că emailul a fost trimis de un oficial consular care a folosit în mod nefericit cuvinte ce au fost interpretate greşit.

UE acuzată că cedează în faţa presiunilor lui Erdogan

Grupurile pentru drepturile omului şi pentru libertatea mass mediei s-au plâns în repetate rânduri că Turcia subminează dizidenţa. Aproape 2.000 de cazuri juridice au fost deschise împotriva unor persoane acuzate de insultarea preşedintelui turc de când Erdogan a devenit lider al ţării în 2014.

Între timp, cancelarul german Angela Merkel şi oficiali UE de rang înalt s-au deplasat în Turcia în weekend pentru consolidarea acordului cu Ankara privind reducerea fluxului de refugiaţi care doresc să ajungă în Europa.

Liderii UE – inclusiv Merkel - au fost acuzaţi că nu iau atitudine împotriva suprimării libertăţii de exprimare de către autorităţile turceşti din cauza rolului Turciei în planul de controlare a afluxului de refugiaţi.

Merkel a fost criticată în Germania pentru că a aprobat la începutul acestei luni o cerere a Turciei, pentru deschiderea unui caz în instanţă împotriva unui comediant german care l-a ridiculizat pe Erdogan la televiziunea de stat într-un poem satiric.