Tribunal israelian condamnă un avertizor pentru încălcarea condiţiilor eliberării

Un fost inginer care a petrecut 18 ani în spatele gratiilor pentru divulgarea de informaţii privind programul de arme nucleare al Israelului a fost condamnat din nou de un tribunal israelian pentru că a încălcat condiţiile eliberării condiţionate.
Mordechai Vanunu. (Captură Foto)
Andrei Popescu
24.01.2017

Un tribunal din Israel l-a condamnat pe “avertizorul de integritate”Mordechai Vanunu pentru ceea ce consideră a fi încălcarea condiţiilor pentru eliberarea sa condiţionată din închisoare, la peste un deceniu după ce a ispăşit o sentinţă de 18 ani.

Aşa-zisa Curte a Magistraţilor din Ierusalim a emis decizia în 10 ianuarie, dar a fost publicată luni, 23 ianuarie. Sentinţa este aşteptată pe 14 martie.

Fostul tehnician nuclear în vârstă de 62 de ani a fost condamnat pentru faptul că s-a întâlnit cu 2 cetăţeni americani în Ierusalimul de Est în 2013 fără a avea permisiunea să facă acest lucru. Totuşi, el a fost achitat pentru alte două capete de acuzare.

Vanunu a fost, de asemenea, acuzat că şi-a schimbat domiciliul în 2014 fără să anunţe autorităţile israeliene şi a participat la un interviu în 2015 la reţeaua israeliană de televiziune Channel 2.

În acest interviu, informatorul aparent a dezvăluit detalii despre “cele mai mari secrete” ale Tel Aviv-ului privind activităţile sale nucleare secrete. În interviul transmis în 4 septembrie 2015, Vanunu a explicat cum a expus la un moment dat existenţa arsenalului nuclear al Israelului şi a discutat despre un potenţial dezastru care ar putea apărea la cunoscuta centrală nucleară israeliană Dimona.

În 1986, Vanunu a dezvăluit ziarului britanic Sunday Times mai multe detalii şi imagini ale programului israelian de arme nucleare.

Spionii israelieni l-au prins şi răpit în Italia în 1986 şi apoi l-au transportat în teritoriile ocupate palestiniene pentru a-l judeca. Vanunu a petrecut următorii 18 ani în spatele gratiilor, dintre care 11 ani în izolare.

Vanunu are interdicţia de a călători, pe lângă o listă amplă de restricţii. Acesta a insistă că doreşte să îşi anuleze “cetăţenia”.

Totuşi, regimul israelian i-a respins în repetate rânduri cererea lui Vanunu de a părăsi teritoriile ocupate şi de a se reuni cu familia în Norvegia.

Israelul nu a permis niciodată o inspecţie în centrele sale nucleare şi continuă să sfideze apelurile internaţionale de a adera la Tratatul pentru Neproliferare Nucleară. Se crede că regimul israelian deţine între 200 şi 400 de focoase nucleare – o încălcare clară a legii internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor