Pompeo cere Turciei să nu activeze sistemul rusesc S-400

Mike Pompeo (Getty Images)
Andrei Popescu
26.07.2019

Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut Turciei, în cadrul unui interviu acordat joi pentru Bloomberg Television, să nu activeze sistemul de apărare aeriană rusesc S-400.

“Ar putea urma sancţiuni suplimentare, însă, sincer, ceea ce ne-ar plăcea cu adevărat este ca sistemul S-400 să nu devină operaţional”, a precizat Pompeo.

Anterior în aceeaşi zi, Rusia a finalizat prima etapă a transporturilor care conţin componente ale sistemelor S-400 cumpărate de Turcia. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că sistemul rusesc va devenit complet operaţional pentru armata ţării până în aprilie 2020.

Marţi, într-o scrisoare adresată preşedintelui Donald Trump, democraţi de top din Comisia pentru Relaţii Externe a Senatului SUA au cerut să se aplice sancţiuni împotriva Turciei pentru achiziţionarea sistemului S-400. Politicienii au declarat că dacă Statele Unite nu iau măsuri ferme, regimul de sancţiuni aplicat de americani împotriva Rusiei va avea de suferit.

Casa Albă a precizat într-o declaraţie publicată în 17 iulie că achiziţionarea sistemului S-400 a făcut imposibilă rămânerea Turciei în programul comun pentru construirea avionului de vânătoare F-35.

Săptămâna trecută, Ellen Lord, subsecretar al apărării pentru achiziţii şi întreţinere, a declarat reporterilor că Pentagonul va scoate Turcia din programul F-35 în martie 2020 din cauza deciziei Ankarei de a nu suspenda contractul privind sistemul S-400. De asemenea, Washingtonul va cere altor aliaţi NATO să construiască cele 900 de componente ale acestui avion ce au fost repartizate în prezent producătorilor turci. Procedura ar urma să coste 600 milioane de dolari.

Turcia a cumpărat patru avioane de vânătoare F-35 până acum, însă acestea nu vor pleca de pe teritoriul american, iar acordurile pentru alte 96 de avioane comandate au fost anulate.

Ministerul turc de Externe a declarat că măsura unilaterală a americanilor ar putea produce pagube ireparabile relaţiilor bilaterale dintre Turcia şi SUA.

Moscova şi Ankara au semnat acordul pentru livrarea a patru baterii S-400 în decembrie 2017.

SUA şi ceilalţi membri NATO au criticat acordul şi şi-au exprimat temerile cu privire la incompatibilitatea sistemului S-400 cu sistemele antirachetă şi de apărare aeriană ale alianţei militare vestice.

Eric Edelman, fost ambasador american în Turcia, care a lucrat la Pentagon, a afirmat: “Relaţiile turco-americane intră într-o criză serioasă şi bănuiesc că va fi una profundă şi prelungită. Turcia nu a fost un aliat NATO de încredere de ceva timp, însă nu există niciun mecanism pentru expulzarea aliaţilor slabi”.

“Turcia este o ţară importantă şi o Turcie complet democratică poate şi ar trebui să fie un aliat puternic al SUA şi NATO”, a adăugat Edelman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor