Israelul emite ordine de restricţie împotriva greviştilor de la reactorul Dimona

Regimul din Tel Aviv a aprobat noi reglementări de urgenţă împotriva angajaţilor care se află în grevă la Centrul de Cercetare Nucleară Negev de lângă oraşul israelian Dimona. Centrul mai este cunoscut şi sub numele de reactorul Dimona.
Centrul de Cercetare Nucleară Negev de lângă oraşul israelian Dimona. (Getty Images)
Andrei Popescu
14.08.2017

În ultimele câteva luni, savanţii şi cercetătorii de la reactorul Dimona se află într-o grevă parţială, concretizată prin reducerea volumului de muncă, pentru că le-a fost refuzată o cerere de creştere a salariilor.

Duminică, regimul israelian a aprobat o cerere a directorului Comisiei pentru Energie Atomică a Israelului, Ze’ev Snir, autorizând emiterea unor ordine de restricţie îndreptate împotriva greviştilor.

Conform unei declaraţii publicate de biroul premierului Benjamin Netanyahu, greva afectează „activităţi esenţiale pentru Israel”, adăugând că decizia de a emite aceste ordine a fost luată ca urmare a „unui risc iminent” pentru producţia la reactorul Dimona.

Snir a declarat că toţi angajaţii aflaţi în grevă sunt profesionişti a căror muncă este critică pentru regimul din Tel Aviv, adăugând că cererea lor pentru o creştere salarială nu a fost justificată.

Activităţile nucleare ale Israelului au fost scoase la lumină atunci când, în 1986, avertizorul de integritate Mordechai Vanunu, la origine tehnician la reactorul Dimona, a trimis ziarului britanic Sunday Times numeroase dovezi privind programul nuclear israelian.

Se bănuieşte că unităţile de la reactorul Dimona găzduiesc arme nucleare.

Israelul nu a permis niciodată inspectarea facilităţilor sale nucleare şi continuă să sfideze apelurile internaţionale pentru a se alătura Tratatului de Neproliferare Nucleară.

Un raport recent, publicat în Bulletin of the Atomic Scientists, a confirmat faptul că Israelul deţine cel puţin 80 de focoase nucleare în stare operaţională şi are suficiente materiale pentru a produce aproximativ alte 190.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor