Epopeea Antarctică se termină: Akademik Şokalskii eliberată din gheaţă

Antarctica (PIETER VAN DER LUIT / AFP / Getty Images)
P. P.
08.01.2014

Blocată în gheaţa Antarcticii de la 26 decembrie, nava rusă Akademik Şokalski a început să se deplaseze lent spre nord, la bordul său rămânând numai echipajul format din 22 de persoane, ceilalţi 52 de pasageri fiind evacuaţi de joia trecută, a anunţat, marţi, căpitanul navei, transmite Mediafax.

Akademik Şokalskii se deplasează în acest moment cu viteză redusă spre nord, după ce o fisură în gheaţă i-a permis să se elibereze, a menţionat căpitanul său, Igor Kiselev, citat de Itar-Tass.

"În cele din urmă, vântul şi-a schimbat direcţia şi bate dinspre vest, ceea ce i-a permis gheţii să se fisureze. Acum navigăm lent către nord", a adăugat acesta.

Nava rusă nu a scăpat totuşi de condiţiile dificile ale mării îngheţate. Ceaţa densă şi vizibilitatea redusă nu permite înaintarea la o viteză mai mare de 20 de mile marine, mai explică căpitanul.

"Ne deplasăm cu viteză mică schimbând direcţia, atingând deja puţin peste 20 de mile", a declarat căpitanul.

În urmă cu o săptămână, cu ajutorul unui elicopter al spărgătorului de gheaţă chinez Dragonul Zăpezilor, cei 52 de pasageri au fost evacuaţi, printre care au fost cercetători, turişti şi jurnalişti.

Incidentul a luat o turnură tragico-comică atunci când spărgătorul de gheaţă chinez a rămas blocat, de asemenea, în gheaţă. Pe 5 ianuarie, Steaua Polară, aşa cum a fost numit masivul spărgător de gheaţă american, a răspuns unui apel din partea autorităţilor australiene, precum şi a celor venite din partea guvernului rus şi a celui chinez, schimbând cursul spre locul incidentului pentru a ajuta eliberarea celor două nave blocate în gheaţă.

Akademik Şokalskii plecase pe 28 noiembrie din Noua Zeelandă într-o expediţie prin zona antarctică şi subantarctică ce comemora 100 de ani de la expediţia exploratorului australian, Douglas Mawson. Pe 24 decembrie, a rămas blocată în gheaţă, la aproximativ 100 de mile marine distanţă de Staţia Antarctică Franceză şi la aproximativ 1.500 de mile marine sud de Tazmania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor