Au început operaţiunile de salvare a expediţiei blocate în Antarctica

Au început operaţiunile de salvare pentru evacuarea pasagerilor de pe nava de cercetare ”Akademik Shoklaskiy”, blocată în gheaţa groasă a Antarcticii de mai bine de o săptămână, notează Reuters.com.
Antarctica: nava rusă MV Akademik Shokalskiy, 29 Decembrie 2013. (Andrew Peacock / AFP / Getty Images)
P. P.
02.01.2014

Au început operaţiunile de salvare pentru evacuarea pasagerilor de pe nava de cercetare ”Akademik Shoklaskiy”, blocată în gheaţa groasă a Antarcticii de mai bine de o săptămână, notează Reuters.com.

Un elicopter chinez a sosit aproape de ambarcaţiune cu scopul de a examina posibilitatea aterizării pentru a demara operaţiunile de salvare. Aparatul de zbor ar trebui să se întoarcă în aproximativ o oră, pregătit să adune echipajul şi să-l transporte către un alt spărgător de gheaţă din apropiere.

Spărgătorul de gheaţă rusesc avea la bord 74 de pasageri, însă în acest moment a mai rămas numai echipajul necesar, format din 22 de oameni. Restul de 52 de persoane, majoritatea oameni de ştiinţă şi turişti, au părăsit deja nava cu ajutorul aparatului de zbor.

Operaţiunile de salvare vor consta în transportarea pasagerilor cu elicopterul pe spărgătorul de gheaţă chinez Xue Long, de unde vor fi purtaţi mai departe pe mare de către spărgătorul de gheaţă australian Aurora Australis.

Coordonatorii operaţiunilor de salvare au declarat mai devreme că din cauza gheţii de pe mare este improbabil ca salvarea lor pe calea aerului să poată fi demarată joi.

Autorităţile Centrului de Coordonare a Operaţiunilor de Salvare australian au transmis că în acest moment condiţiile n-au permis unei bărci de pe Aurora Australis să ajungă la vasul chinez. Barca este necesară datorită limitărilor de greutate, care nu permit elicopterului chinez să aterizeze pe Aurora Australis.

Nava chineză se află de câteva zile în vecinătatea navei Akademik Şokalski şi ar fi trebuit să joace un rol central în operaţiunile de salvare a celor 74 de persoane de la bord. O navă franceză a dorit, de asemenea, să-i ajute pe aceştia, dar a fost blocată de gheaţă la o distanţă semnificativă.

Expediţia, denumită Australasian Antarctic, plecase din portul Bluff din Noua Zeelandă pe data de 8 decembrie, iar în 28 de zile ar fi trebuit să reia traseul exploratorului Douglas Mawson, ajungând la Commonwealth Bay de pe coasta Antarcticii şi să viziteze pe parcurs mai multe insule din vecinătatea calotei de gheaţă antarctice.

Pe nava rusă există alimente, băutură şi combustibil în cantitate suficientă şi nimănui nu i-a fost pusă viaţa în pericol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor