Maramureş: Descoperiri arheologice la Baia Mare
Un vas din bronz, de formă globulară, mai multe cahle - plăci de teracotă folosite la construcţia sobelor - şi o construcţie pietrificată au fost descoperite de arheologii Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie în centrul vechi al municipiului Baia Mare.
Obiectele nu pot fi deocamdată datate cu exactitate. După spălare, acestea vor fi restaurate şi conservate şi abia apoi vor fi incluse într-o expoziţie pentru a fi prezentate publicului.
Şeful Secţiei de Arheologie, Dan Pop, a declarat, miercuri, că vasul din bronz este bine păstrat. "Are forma globulară, diametrul maxim fiind, estimativ, de 25 de centimetri. Vasul este din bronz, are patru picioruşe şi două toarte. A fost găsit gol, într-o săpătură din centrul vechi al oraşului Baia Mare, în zona unor clădiri de secol XVI-XVII. Cel mai probabil este un vas de secol XIX, care completează istoria cetăţii", a declarat Pop.
Arheologii Muzeului Judeţean Maramureş spun însă că nici vasul, nici cahlele, păstrate şi ele într-o stare destul de bună, sau fragmentele ceramice nu sunt piesele de rezistenţă ale săpăturii efectuate, ci "o construcţie extrem de interesantă, pietrificată".
"La început, am crezut că este vorba despre un cuptor, însă când am extins săpătura în părţile laterale am dezgropat această construcţie. Încă nu putem spune ce rol avea, însă este posibil să fi fost din lemn şi să se fi mistuit în vreun incendiu. Cert e că obiectul e pietrificat, urmează să-l spălăm şi să-l restaurăm", a mai spus arheologul Dan Pop.
Cercetările sunt continuate de echipele de muzeografi şi arheologi în zona veche a municipiului Baia Mare.