Epoca bigoţilor: muzeu din Manchester ascunde o pictură cu nimfe pentru a adera la #MeToo

Decizia Galeriei de Artă din Manchester, Marea Britanie, de a retrage temporar o renumită pictură victoriană cu nimfe a fost considerată “puritană” şi un act de “moralizare autoritară”.
Tablou scos dintr-o sală a unui muzeu din Manchester, pe motive de nuditate (Wiki Commons)
Andrei Popescu
02.02.2018

Inspirată de mişcările #MeToo şi Time’s Up împotriva atacurilor sexuale, Galeria de Artă din Manchester a ascuns pictura "Hilas şi nimfele" a lui John William Waterhouse (1849-1917) pentru a discuta despre cum este prezentată şi interpretată arta.

Galeria a scris pe un blog despre raţionamentul pe care l-a avut conducerea: “Această galerie prezintă corpul femeii ca o ‘formă decorativă pasivă’ sau ca o ‘femeie fatală’. Haideţi să schimbăm această fantezie victoriană!

“Galeria se află într-o lume plină de probleme legate de gen, sex, rasă, sexualitate şi clasă, care ne afectează pe toţi. Cum ar putea operele de artă să vorbească într-o manieră mai contemporană, mai relevantă?”

Reacţia a fost în mare parte negativă în rândul iubitorilor de artă, al femeilor şi chiar al unor feministe care s-au plâns de cenzură, susţinând că măsura este un act de “moralizare autoritară” şi o oglindire a aşa-zisei “corectitudini politice”.

Alţii au afirmat că este “degradant” şi “ofensiv” să se combine arta cu dezbaterea #MeToo privind crimele sexuale comise împotriva femeilor.

Pictura respectivă descrie momentul anterior răpirii lui Hilas, însoţitorul eroului grec mitologic Hercule, de către nimfe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor