Energie verde: Grupul german E.ON ameninţă cu retragerea. Ce ar pierde România

Reprezentanţi ai E.ON România au anunţat că scandalul certificatelor verzi afectează direct investiţiile companiei în România. “Dacă schema de sprijin pentru domeniul energiei verzi se modifică, sigur stopăm proiectele”, a declarat Frank Haj­dinjak, directorul general E.ON România, relevă Ziarul financiar.
(Sean Gallup / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
30.05.2013

Reprezentanţi ai E.ON România au anunţat că scandalul certificatelor verzi afectează direct investiţiile companiei în România. “Dacă schema de sprijin pentru domeniul energiei verzi se modifică, sigur stopăm proiectele”, a declarat Frank Haj­dinjak, directorul general E.ON România, relevă Ziarul financiar.

Până în prezent, grupul german are afaceri în România de 1,2 miliarde de euro, iar investiţiile în energia verde erau evaluate la 180 de milioane de euro.

„Sunt mulţi consumatori industriali care se confrunta cu o scădere a producţiei. În prima parte a anului, volumele de gaz dis­­tribuite au scăzut cu 15% “, a mai declarat Haj­dinjak.

În cursul lunii aprilie, ministerul Economiei a propus un proiect de ordonanţă prin care se amână pentru 2017 acordarea unor certificate verzi pentru tehnologiile solare, eoliene şi hidro.

Decizia are legătură cu interesul din ce în ce mai mare acordat de guvernul Ponta exploatării zăcămintelor de gaze de şist, dar şi cu intenţia de a scădea preţul energiei în România.

2013 părea un an bun pentru investiţii în energia verde

Conform unui raport realizat în ianuarie, sprijinul acordat de stat pentru energia regenerabilă a atras anul trecut investiţii masive, în special în sectorul eolian, România fiind astfel cea mai activă ţară din Europa de Est în ceea ce priveşte capacităţile nou instalate, relevă o analiză Accace.

Anul acesta pariul va fi în domeniul fotovoltaic, piaţa fiind încă la început, potrivit consultanţilor Accace.

România urmăreşte - ca şi restul statelor Europene - creşterea procentului de energie produsă din surse regenerabile din totalul energiei produse în economie, ţinta fiind de 38% pentru anul 2020.

Guvernele pot astfel implementa diverse sisteme de promovare care să încurajeze companiile să producă, respectiv să distribuie energie regenerabilă.

România a optat pentru sistemul de cote obligatorii, care este un mecanism de promovare a energiei electrice produse din surse regenerabile (energia verde) prin aplicarea cotelor anuale obligatorii de achiziţie de certificate verzi.

Însă legea 220/2008 menţionează şi alte variante, cum ar fi ajutoare pentru investiţii, scutiri sau reduceri de impozite, rambursări de taxe, scheme de promovare privind obligaţia de cumpărare a energiei din surse regenerabile.

Conform actului normativ, furnizorii sunt obligaţi să achiziţioneze certificate verzi care să le acopere cota minimă obligatorie de energie regenerabilă în totalul energiei furnizate către consumatorii finali (cota este stabilită anual de ANRE), iar producătorii de energie verde primesc lunar certificate gratuite pentru energia produsă (alta decât cea necesara consumului propriu).

În acest domeniu, certificatul verde este un document care atestă o cantitate de 1MWh de energie electrică produsă din surse regenerabile, adică nefosile, respectiv: eoliană, solară, aerotermală, geotermală, hidrotermală şi energia oceanelor, energie hidraulică, biomasă, gaz de fermentare a deşeurilor, denumit şi gaz de depozit, şi gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate şi biogas.

Eolienele din România produc mai mult decât centrala nucleară de la Cernavodă

La finalul anului 2012, Enel Green Power (EGP) a conectat la reţea trei noi centrale eoliene, cu o capacitate instalată totală de 206 MW, - Elcomex EOL, Târguşor şi Gebelesis - localizate în Dobrogea, investiţia pentru construcţia acestor proiecte ridicându-se la aproximativ 340 milioane euro.

Potrivit unui comunicat EGP, centrala eoliană Elcomex EOL are 52 de turbine cu o capacitate instalată de 2,3 MW fiecare, ajungând astfel la o capacitate instalată de 120 MW. Celelalte două unităţi au capacităţi instalate de 60 MW, respectiv 27 MW.

Centralele vor putea genera anual circa 560 milioane kwh de energie electrică după ce vor deveni operaţionale, precizează compania.

În total, centralele eoliene operate în România de Enel Green Power au o putere instalată de aproape 500 MW.

În prezent, în România sunt instalate centrale eoliene cu o capacitate de aproape 2.000 MW, mai mare decât puterea centralei nucleare de la Cernavodă, potrivit datelor operatorului sistemului energetic naţional Transelectrica.

Enel Green Power este parte a grupului italian de utilităţi Enel, specializată în dezvoltarea energiei regenerabile la nivel internaţional.

Compania are o capacitate instalată de peste 7.700 MW, care provine dintr-un mix de surse precum energia eoliană, solară, hidroelectrică, geotermală şi biomasă, iar în prezent EGP deţine aproximativ 700 de centrale operaţionale în 16 ţări din Europa şi America.

Grupul italian de utilităţi este prezent pe piaţa locală de distribuţie a energiei din 2005 şi operează în regiunile Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor