Transelectrica limitează cantitatea de energie preluată în sistem de la turbinele eoliene
alte articole
Sistemul Energetic Naţional va prelua de la producătorii de energie eoliană doar curentul electric pe care aceştia au notificat că îl vor produce, conform unei proceduri de lucru a Transelectrica avizată recent de ANRE.
Această procedură de lucru a Transelectrica, care a fost deja avizată de Agenţia Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), dă o lovitură puternică şi sub centură industriei eoliene locale.
Conform acestei decizii, firmele nu vor mai beneficia de prevederea preluării cu prioritate a întregii cantităţi de energie pe care o produc în turbinele proprii, ci doar a acelei cantităţi notificate care asigură funcţionarea echilibrată a Sistemului Energetic Naţional.
Mai mult decât atât, în zilele în care producţia de energie eoliană este mare, iar consumul - scăzut, producătorilor li se vor prelua doar tranşe de până la 20% din producţia suplimentar înregistrată peste notificare pentru a nu destabiliza ceilalţi producători termo, hidro şi nuclear, a explicat Octavian Lohan, directorul SEN şi unul dintre semnatarii procedurii.
„Dacă ei au făcut o notificare de producţie de 500 MWh şi fac 700 de MWh, atunci îi spun să coboare până la 20% din notificare pentru că, oricum, nu-i pot prelua mai mult. Nu pot să opresc din termo şi hidro doar ca să le preiau tot ce produc ei”, a precizat Lohan.
Noua procedură nu va duce la un recul al investiţiilor în noi capacităţi de producţie de energie eoliană, ci doar va responsabiliza producătorii să producă exact cât au notificat că vor produce, mai afirmă Lohan.
Preşedintele ANRE Nicolae Havrileţ admite că există o problemă în Sistemul Energetic Naţional cu turbinele eoliene, "în sensul în care acestea pot să producă prea multă energie în condiţiile în care este posibil ca sistemul nu o poate prelua pe toată fără să se scoată din funcţiune alte capacităţi, precum cele termo şi hidro".
„N-o să ne apucăm acum să golim Porţile de Fier doar pentru ca producătorii de energie din surse eoliene cer să li se preia integral toată cantitatea de energie produsă. Ce se poate prelua se va prelua, ce nu, nu. Ei trebuie să-şi gestioneze cu atenţie producţia pentru a nu distorsiona SEN”, a declarat marţi Havrileţ pentru economica.net.
Investiţia într-un parc eolian, amortizată în doar patru ani
Oficialii susţin că faptul că Transelectrica nu-i mai preia unui producător de energie eoliană decât cantitatea de energie de care are nevoie sistemul fără a fi destabilizat nu înseamnă că producătorul nu-şi poate contracta energia pe bursa OPCOM sau s-o exporte.
La nevoie, operatorul turbinei poate decide să diminueze producţia până la nivelul impus de la Dispeceratul Energetic sau s-o menţină la capacitate maximă şi să găsească singur soluţii pentru excesul de producţie.
Noua decizie aprobată de ANRE şi Transelectrica reprezintă un prim pas în contraofensiva statului pentru limitarea privilegiilor de care se bucură industria eoliană, unde profitul este mare şi imediat.
În prezent, datorită subvenţiei de care se bucură aceşti producători şi a preluării cu prioritate a energiei produse în sistem, investiţia într-un parc eolian se amortizează în circa patru ani.
La polul opus, pentru reprezentanţii Asociaţiei pentru Energie Eoliană (RWEA) este încă devreme pentru a furniza un răspuns cu privire la impactul asupra industriei provocat de procedura avizată de ANRE.
„Deocamdată nu ne afectează, vom studia actul şi vom emite o părere avizată”, a declarat Ionel David, consultant la RWEA, relevă economica.net.