Emoţionat, Tăriceanu îşi lansează noul partid - Partidul Liberal Reformator
alte articole
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, în cadrul unui eveniment organizat la Institutul de Studii Liberale din Bucureşti, că au fost iniţiate demersurile pentru fondarea noul său partid, Partidului Liberal Reformator, în care speră să atragă mulţi din foşti săi colegi liberali. Fostul premier şi-a anunţat totodată candidatura la Preşedinţia României.
"Este un loc simbolic, aici este sediul Institutului de Studii liberale, un loc mai potrivit nu se putea găsi. Spaţiul nu este adecvat pentru o lansare sau o conferinţă de presă aşa încât vă rog să respiraţi uşor să nu facem căldură şi să putem să ajungem la bun sfârşit. Vă daţi seama că pentru mine nu este un moment lipsit de emoţie. Vă anunţ oficial că am pornit pe drumul fondării Partidului Liberal Reformator, care va deveni în timpul cel mai scurt cel mai important partid liberal de pe scena politică. Totodată, anunţ şi candidatura mea la preşedinţia României. În ultimii cinci ani, cei care au fost onoraţi cu funcţia de preşedinte al PNL au luat o decizie de renunţare foarte uşor la tradiţia valorilor liberale. Aceşti foşti colegi ai mei, fostul şi actualul preşedinte PNL au trădat istoria şi valorile liberale ducând cu paşi repezi PNL spre fuziunea cu PDL", a declarat Tăriceanu, potrivit Mediafax.
Tăriceanu a criticat faptul că PNL a decis să-şi renege numele, valorile, tradiţia şi familia europeană, şi a subliniat că partidul va reprezenta într-un mod adecvat liberalismul din ţara noastră.
"Am pornit pe drumul fondării PLR, partid care să reprezinte liberalismul în România, continuator al tradiţiilor istorice din ţara noastră şi membru al familiei europene liberale. Vă anunţ şi candidatura mea la preşedinţia României", a anunţat Tăriceanu.
Anterior, Tăriceanu a vorbit şi despre o viitoare colaborare între partidul său şi PSD, lucru pe sideră absolut normal şi firesc, având în vedere că parlamentarii care au demisionat din PNL şi se vor alătura formaţiunii sale au intrat în Parlament candidând din partea USL.
"Subliniez, nu am niciun fel de complexe de a recunoaşte că, în virtutea mandatului primit de la alegători, care ne-au votat pe lista USL, acest lucru ar fi normal şi firesc, dar vreau să îi consult pe colegii mei şi sigur va fi făcută o discuţie cu PSD, cu premierul Ponta, în acest sens şi să vedem dacă, prin efortul nostru, să contribuim la realizarea şi la ducerea la îndeplinire a proiectului politic care a stat la baza creării USL şi, pe cale de consecinţă, a programului politic care a fost aprobat de Parlament pentru guvernare", a declarat Tăriceanu, care susţine că vrea să reaprindă „flacăra liberalismului”.
Zece parlamentari liberali au părăsit până acum formaţiunea liberală în cele câteva zile de la Congresul de sâmbătă al PNL şi urmează să intre în noua formaţiune pe care Tăriceanu urmează să o înfiinţeze. Fostul premier a anunţat, luni, la biroul său de la Senat, că în această săptămâna va avea loc evenimentul de lansare a Partidului Liberal Reformator, adăugând că "probabil" peste 20 de parlamentari PNL se vor alătura noului partid.
"Este evident: oamenii care au mers acolo s-au dus să servească PSD-ul, nu s-au dus să salveze liberalismul. Liberalismul este bine mersi de 140 de ani în interiorul PNL, nu a fost niciodată sub asediu sau în pericol. Deci nu trebuie salvat de acel mic grup de parlamentari şi legătura cu PSD este atât de evidentă încât nu ne temem deloc de această manevră", a comentat iniţiativa preşedintele PNL Klaus Iohannis.
La rândul său, deputatul PNL, Cristina Pocora, a catalogat iniţiativa lui Tăriceanu drept o "încercare disperată a lui Victor Ponta de a opri unificarea dreptei, proces care, prin rapiditatea şi seriozitatea sa, dă adevărate coşmaruri socialiştilor în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale".
"Aşa-zisa salvare a liberalismului nu se poate face sub umbrela socialistă, nu te poţi numi liberal dacă eşti condus de Victor Ponta!", a subliniat Pocora, care susţine că grupul lui Tăriceanu va fi asimilat în cele din urmă de PSD şi vor ajunge să răspundă de comenzile preşedintelui formaţiunii, Victor Ponta.
Pocora susţine că a constatat "cu regret că domnul Tăriceanu, supus presiunilor venite din partea PSD, a reuşit să atragă în acest joc o serie de colegi din PNL şi să le ofere aşa-zisa şansă de a reveni la putere prin uşa din dos. Alăturarea acestor parlamentari demersului domnului Călin Popescu Tăriceanu, reprezintă o alegere greşită pentru că este evident că acest proiect este unul utopic, neconvingător şi lipsit de finalitate. Acest grup va fi asimilat în cele din urmă de PSD, nu există nicio îndoială că toţi cei care gravitează acum în jurul domnului Tăriceanu vor ajunge să răspundă şi ei comenzilor politice ale lui Victor Ponta şi Liviu Dragnea".