Ordonanţa de modificare a Legii Educaţiei, „un pact naţional anti-educaţie”

Noua Ordonanţă de Urgenţă prin care Guvernul Ponta modifică Legea Educaţiei „este un pact naţional anti-educaţie”, declară fostul ministru al Educaţiei, Miron Miclea. Ordonanţa adoptată „în linişte” de Guvern, în urmă cu două zile, aduce nu mai puţin de 97 de modificări la legea învăţământului.
Miting anticomunist la Bucureşti (Epoch Times România)
Loredana Diacu
03.07.2014

Noua Ordonanţă de Urgenţă prin care Guvernul Ponta modifică Legea Educaţiei "este un pact naţional anti-educaţie", declară fostul ministru al Educaţiei, Miron Miclea.

„Această ordonanţă de urgenţă re-centralizează sistemul, politizează excesiv sistemul, vulnerabilizează sistemul de doctorate, universităţile particulare nu se mai supun în mandate legii, nu mai este vorba de 8 ani - eşti rector cât vrei. Este o grozăvie”, a declarat pentru hotnews.ro fostul ministru al Educaţiei.

Ordonanţa adoptată "în linişte" de Guvern, în urmă cu două zile, aduce nu mai puţin de 97 de modificări la legea învăţământului, una dintre cele mai notabile fiind că oferă posibilitatea persoanelor private de a înfiinţa universităţi particulare, fondatorii respectivelor instituţii având posibilitatea de a-şi însuşi patrimoniul instituţiei, patrimoniu rezultat din taxele studenţilor pentru care nu au plătit impozite şi TVA, universităţile private fiind instituţii nonprofit.

Mai mult, OUG-ul prevede organizarea unei a treia sesiuni de BAC, pregătirea elevilor fără bacalaureat la facultate, posibilitatea trecerii terenurilor cluburilor elevilor în domeniul autorităţilor locale, organizarea de doctorate la formele de învăţământ cu frecvenţă redusă etc, toate acestea fiind catalogate de Miron Miclea, fost ministru al Educaţiei, fost preşedinte al comisiei prezidenţiale pentru educaţie care a elaborat legea educaţiei nr. 1/2011, psiholog şi profesor la Departamentul de Psihologie din Universitatea Babeş-Bolyai - drept "o grozăvie."

Bacalaureatul

Practic, statul va risipi banii de la buget pentru pregătirea în facultăţi a unor tineri care, după 4 ani de învăţământ tot gratuit, de liceu au ratat Bacalaureatul, în loc să îi îndrume pe aceştia la şcoli postliceale:

“Dacă aceşti absolvenţi nu au beneficiat de cursurile tot gratuite oferite de stat până la Bacalaureat, adică de şcoală, la ce bun să le mai plăteşti alte cursuri? Nu văd aici deloc valoare adăugată. Cred că ar fi fost mult mai bine să fi fost îndrumaţi spre şcoli postliceale. Plăteşti aceste cursuri dacă vrei neapărat cât mai mulţi absolvenţi cu Bacalaureat ca să avem cât mai mulţi studenţi pentru fabricile de diplome. Acesta nu este un interes dictat de piaţa muncii, pentru că atunci ar fi văzut că este o criză de muncitori cu studii medii, de absolvenţi de şcoli postliceale” a declarat Miron Miclea pentru hotnews.

Învăţământul se va re-politiza. Inspectorul şcolar are pâinea şi cuţitul

Fostul ministru al Educaţiei şi preşedinte al comisiei prezidenţiale care a elaborat Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 a mai explicat că, prin acest OUG se blochează complet descentralizarea sistemului şcolar şi se re-centralizează “excesiv” sistemul şcolar:

Dacă anterior OUG-ului Ponta angajarea şi concedierea personalului didactic se făceau la nivelul şcolii, pe baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei, ceea ce însemna că şcoala era autonomă şi avea dreptul de a concedia un profesor când prestaţia profesională a acestuia era necorespunzătoare, acum prin OUG-ul Ponta, concursurile de angajare se vor organiza la nivel naţional, iar profesorii, repartizaţi în şcoli de inspectorate, nu vor mai putea fi concediaţi de şcoală, indiferent cum au performat.

“De acum încolo, orice ar face un profesor, el nu poate fi concediat de şcoală, indiferent cât de proastă e prestaţia lui. El este angajatul sistemului, deci în cel mai rău caz pentru el este scos din activitatea didactică, dar inspectoratul este obligat să îi găsească o altă şcoală la care să predea”, a explicat fostul ministru.

Sistemul s-a recentralizat, a mai explicat profesorul Miclea, explicând că puterea se va duce înspre inspectoratele şcolare judeţene care vor superviza inclusiv concursurile organizate în şcolile particulare.

Un alt pas înapoi, conform lui Miclea este modul în care vor fi aleşi directorii de şcoli. Anterior OUG-ului, aceştia erau aleşi de Consiliul de Administraţie al şcolii, pe baza unui concurs şi a unei metodologii stabilite la nivel naţional, însă şcoală era cea care organiza concursul, fiind factorul decident. Acum, concursurile vor fi organizate tot de inspectoratul şcolar judeţean şi tot inspectoratul şcolar este cel care evaluează activitatea directorului. Până acum, activitatea directorului era evaluată de şcoală.

"Inspectoratul şcolar organizează concursul de director, inspectoratul şcolar te evaluează şi inspectoratul şcolar, pe baza unei decizii motivate, te poate concedia. Din nou e o re-politizare totală a şcolii”, a arătat Miclea.

Doctorate la F.F.

Ordonanţa de Urgenţă stabileşte că doctoratul se poate organiza şi în regim de frecvenţă redusă, ceea ce încurajează impostura şi dă posibiliatea inclusiv mediocrităţilor să îşi facă doctorat:

“Dacă vă uitaţi la toţi cei cu imposturi la doctorat, toţi au făcut doctoratul în regim de frecvenţă redusă. Eu am scris în legea educaţiei că doctoratul se face exclusiv în regim de zi. Atunci şansa de a frauda era mică, pentru că asta este ceea ce faci, te duci la doctorat pentru că ai o vocaţie. Nu să te trezeşti că eşti parlamentar sau altceva şi spui: ia să îmi şi eu un doctorat să mi se spună doctor. De asta am zis că se face doar în regim cu frecvenţă. Din nou se deschide poarta de a face teze de doctorat foarte proaste, pentru că majoritatea covârşitoare a tezelor proaste sunt făcute de cei de la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă, care nu au vocaţie”, a declarat Mircea Miclea.

Universităţile devin un business extrem de bun, a mai explicat Miclea, arătând că este extrem de riscant să permiţi ca universităţile să fie înfiinţate şi de persoane fizice. Universităţile ar trebui să poată fi fondate numai de fundaţii sau asociaţii, nu de persoane fizice, a opinat fostul ministru.

„Eu, ca persoană fizică, înfiinţez o universitate privată, pot să îmi fac reguli fără să ţin cont de lege, din banii din taxe măresc patrimoniul, pe care nu plătesc impozite în regim normal, cer desfiinţarea universităţii şi patrimoniul rămâne al meu. Este un business extrem de bun”, a arătat dl Miclea cum va funcţiona sistemul.

Profesori mai slab pregătiţi

Un alt minus adus învăţământului de noul OUG este faptul că masterul didactic nu mai este obligatoriu pentru studenţii care vor să devină profesori. Aceştia pot să facă un program de formare psihopedagogică chiar în timpul studiilor universitare de licenţă ceea ce duce practic la desfiinţarea masteratului didactic.

"Cercetarea spune că pregătirea de bună calitate a cadrelor didactice se face prin masterat. Ei (guvernul n.r.) zic: nu, să rămână la formarea iniţială în cursul anilor de studiu. Şi pe nicio bază, că aşa cred ei. Este o ignorare totală (a studiilor din domeniu n.r.)”, mai declară Miron Miclea, reamintind că aşa se explică faptul că la titularizare apar note de 1, 2, 3 şi 4.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor