Trafic de influenţă la numirile de la Eximbank. Un nou dosar cu rădăcini adânci în Palatul Victoria

Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)

După dosarul în care „baronul” PSD Adrian Duicu, fostul preşedinte al CJ Mehedinţi, este acuzat că a făcut trafic de influenţă chiar din biroul premierului Victor Ponta, un nou scandal este pe cale să erupă. Procurorii anticorupţie instrumentează un dosar legat de numirile de la Eximbank, care vizează comiterea unor posibile fapte de trafic de influenţă comise pe holurile şi prin birourile Palatului Victoria şi se pare că va exploda tocmai în Cancelaria prim-ministrului, relatează enational.ro

Jurnaliştii de la publicaţia citată au dezvăluit că DNA suspectează că numirile de la conducerea Băncii de Export Import a României ar fi fost făcute în urma mai multor sfori trase din sediul Guvernului. Anchetatorii vor să afle cum anume au ajuns oamenii de încredere ai apropiaţilor premierului Victor Ponta pe funcţii cheie la Eximbank, şi cum s-au revanşat aceştia faţă de cei le-au oferit susţinere politică.

Potrivit Realitatea.net, după ce USL s-a instalat la Palatul Victoria a început „tradiţionala” epurare politică a instituţiilor statului, iar una dintre cele mai râvnite "trofee" unde statul încă este acţionar majoritar, este Eximbank. Spre surpriza multora, în funcţia de preşedinte a fost numit Traian Sorin Halalai.

Acesta era la vremea respectivă director adjunct al Băncii Româneşti şi, de-a lungul vremii, avusese câteva probleme cu Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. Astfel, pe când lucra la ING Securities, Halalai a fost amendat pentru „încălcarea normelor de funcţionare şi autorizare privind efectuarea unor tranzacţii bancare".

Jurnaliştii de la enational.ro susţin că rezistenţa "lumii bune" a bancherilor a fost reprimată rapid după ce acestora li s-a transmis răspicat să nu mai facă nazuri, pentru că "amendatul" se bucură de sprijinul nemijlocit al premierului Victor Ponta pentru că acesta este "omul lui Vlăduţ".

În scurt timp, "coincidenţa" face ca şi alte numiri să aibă loc la conducerea Eximbank, care au fost de altfel atent monitorizate de procurorii DNA. Astfel, la doar câteva zile după ce abia fusese numit şef al Cancelariei premierului, tânărul avocat Vlad Stoica, cel alintat "Vlăduţ", prieten cu Victor Ponta, ajungea şi în conducerea profitabilei bănci de stat, ocupând importanta funcţie de membru al Comitetului interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări efectuate de Eximbank. Mai nou, profitabila activitate de asigurări a băncii a fost preluată de un alt apropiat colaborator al aceluiaş „Vlăduţ", supranumit şi „şeful cel mare".

Potrivit informaţiilor enational.ro, procurorii DNA instrumentează un nou dosar care pare tras la indigo după celebrul caz Duicu, dar care acum îi are în centrul atenţiei pe tinerii crescuţi la pepiniera TSD Târgu Jiu, în fieful electoral al premierului Victor Ponta.