Elveţia se apropie mai mult de Europa după lovitura tarifară dată de administraţia Trump

Ministrul de finanţe al Elveţiei - Karin Keller-Sutter (Getty Images)
Redacţia
10.04.2025

Decizia preşedintelui american Donald Trump de a aplica Elveţiei tarife vamale mai mari decât în cea mai mare parte a Europei a fost un şoc major pentru această ţară orientată spre export, împingând-o spre Uniunea Europeană în timp ce se străduia să limiteze consecinţele, potrivit Reuters.

Deşi miercuri Trump a redus temporar tarifele, pentru susţinătorii unor relaţii mai strânse acest episod a confirmat argumentul lor: o lume mai imprevizibilă înseamnă că Elveţia trebuie să îşi intensifice angajamentul faţă de vecinii săi din UE. Elveţia a făcut un prim pas către o integrare economică mai strânsă în decembrie, când a ajuns la un acord politic cu Bruxellesul pentru revizuirea relaţiei lor comerciale comune.

Acest acord al UE se confruntă cu un proces de aprobare lung, dar preşedinta Elveţiei, Karin Keller-Sutter, ministră de Finanţe, l-a menţionat într-un interviu acordat miercuri pentru ziar, în timp ce analiza opţiunile Elveţiei după atacul comercial din partea SUA.

„Dorim să stabilizăm, să aprofundăm relaţiile cu UE”, a declarat ea pentru cotidianul Neue Zuercher Zeitung.

Elveţia neutră a combinat un model de afaceri cu impozite reduse cu democraţia directă pentru a crea o economie stabilă şi deschisă, care este mai bogată decât aproape toate statele membre ale UE. Acest lucru a alimentat atât mândria naţională, cât şi rezistenţa la absorbţia de către bloc.

După ce Trump a impus tarife vamale, Keller-Sutter a declarat că a vorbit rapid cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, convenind să rămână în contact strâns pentru a decide cum să procedeze mai departe.

Vineri, Keller-Sutter va deveni primul ministru de finanţe al Elveţiei care participă la o reuniune periodică a omologilor săi din UE, asupra căreia Trump a impus săptămâna trecută un tarif de 20%, mult sub cel de 31% aplicat Elveţiei. Ambele părţi se confruntă acum cu tarife de 10%.

Invitaţia lui Keller Sutter la reuniunea informală ECOFIN de la Varşovia este anterioară realegerii lui Trump, dar participarea sa vine în contextul în care Elveţia îşi sporeşte cooperarea cu UE în domenii strategice, ca răspuns la tulburările geopolitice, inclusiv războiul Rusiei în Ucraina şi trecerea SUA la protecţionism.

Jean-Philippe Kohl, director adjunct al asociaţiei industriale Swissmem, a declarat că şocul politicii americane a făcut şi mai urgent ca Elveţia să aprobe noul acord de la Bruxelles şi să consolideze bazele viitoare ale legăturilor cu cea mai mare piaţă a sa, UE.

„Poate că ceva mai mulţi oameni vor înţelege că trebuie măcar să avem relaţii bune cu UE şi că nu ne putem permite să creăm probleme suplimentare cu China dacă SUA se retrage”, a spus el.

Cu toate acestea, având în vedere dificultăţile unor economii majore precum Germania, Elveţia va trebui să îşi extindă amprenta comercială în afara Europei, a spus Kohl, indicând India şi Asia de Sud-Est.

Ministerul elveţian de Externe nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii pentru acest articol.

Noua ordine mondială

Acordul UE se confruntă cu un proces dificil de ratificare în Elveţia, unde blocul comunitar este considerat de critici drept un obstacol birocratic şi un afront nedemocratic la adresa suveranităţii elveţiene.

Franziska Roth, deputată din partea social-democraţilor (SP) de centru-stânga, a declarat că, în cazul în care acordul trece de Parlament, acesta va întâmpina dificultăţi la orice referendum, dacă nu se asigură că standardele de viaţă elveţiene, cum ar fi salariile mai mari, sunt protejate.

Dar ea a subliniat o rezoluţie parlamentară susţinută luna trecută cu un sprijin puternic din partea mai multor partide, care a îndemnat guvernul să caute un rol mai puternic în materie de securitate în Europa şi să exploreze posibilităţile de a spori cooperarea Elveţiei cu UE în domeniul securităţii.

Acest lucru a arătat că majoritatea partidelor cred acum că Elveţia are un viitor sigur doar în parteneriat cu UE, a spus Roth.

Cel mai mare partid al ţării, Partidul Poporului Elveţian (SVP), de dreapta, rămâne un puternic opozant, care se opune cu fermitate unor legături mai strânse cu UE. Dar nu a fost mulţumit de tarifele americane, liderul SVP de lungă durată Christoph Blocher calificându-le drept „absurde”.

Daniel Woker, fost ambasador elveţian, a declarat că, odată cu destrămarea vechilor certitudini, apropierea de Europa este vitală.

„Trump distruge ordinea existentă. Şi vrea o ordine mondială complet diferită, nu doar în ceea ce priveşte comerţul. Acest lucru nu poate decât să dăuneze Elveţiei, care, fără îndoială, a beneficiat foarte mult de actuala ordine mondială”, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor