Ucraina şi SUA ar putea semna un acord privind mineralele săptămâna viitoare

Ucraina şi SUA ar putea semna un acord privind mineralele pe 24 aprilie, a declarat preşedintele american Donald Trump reporterilor, potrivit The Kyiv Independent.
„Avem un acord privind mineralele, care presupun că va fi semnat joi, joia viitoare”, a declarat Trump în timpul unei conferinţe de presă cu premierul Italiei Giorgia Meloni la Casa Albă.
„Şi presupun că vor respecta acordul”, a adăugat el.
Declaraţia lui Trump a venit la aproape o oră după ce preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că părţile ucraineană şi americană poartă discuţii cu privire la acord şi că un memorandum aferent ar putea fi semnat online joi, 17 aprilie.
La începutul acestei săptămâni, delegaţii americani şi ucraineni au avut consultări cu privire la acord la Washington. Părţile au făcut „progrese semnificative”, a declarat viceprim-ministrul şi ministrul economiei, Yuliia Sviridenko.
„Am convenit acum cu partea americană să afirmăm această evoluţie pozitivă printr-un memorandum de intenţie relevant - pregătim o încheiere oficială a acordului în viitorul apropiat”, a spus ea.
Potrivit rapoartelor anterioare, propunerea SUA ar acorda un control extins unui fond comun de investiţii gestionat de Washington, fără a oferi în schimb garanţii de securitate. Administraţia Trump a încadrat acordul ca modalitate de a recupera miliardele de dolari în ajutor militar şi financiar acordat Ucrainei de la începutul invaziei la scara largă a Rusiei în 2022.
Bloomberg a raportat anterior, la 16 aprilie, că SUA şi-au îndulcit cererile „maximaliste”, reducând suma pe care o solicită pentru recuperarea ajutorului acordat de la 300 de miliarde USD la 100 de miliarde USD. Deşi această ultimă sumă este mai apropiată de estimările Kievului privind asistenţa furnizată, Zelenski a subliniat că Ucraina nu consideră ajutorul trimis de administraţia Biden drept o datorie.
Se aştepta ca acordul-cadru iniţial să fie semnat în timpul vizitei lui Zelenski la Washington la 28 februarie, însă planul a căzut în urma unei dispute aprinse în Biroul Oval cu Trump şi vicepreşedintele american JD Vance. Zelenski a plecat fără să finalizeze acordul.
De atunci, Ucraina a angajat firma de avocatură americano-britanică Hogan Lovells pentru a o consilia cu privire la negocieri.