Ponta: Traian Băsescu a afirmat că nu va semna acordul cu FMI. Operaţional, nu este acord în vigoare

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a declarat luni seară, că în discuţia telefonică de joi seara, preşedintele Traian Băsescu l-a informat că nu va semna acordul cu FMI, ceea ce înseamnă că acest acord nu este, operaţional, în vigoare, dar România îşi va îndeplini angajamentele.

Fiind întrebat la postul RomâniaTV dacă Traian Băsescu va semna acordul cu FMI, premierul a afirmat: "Mi-a spus că nu vrea să semneze", adăugând că preşdintele nu i-a "dat detalii".

"Operaţional nu avem acord în vigoare, însă în realitate noi ne ţinem de absolut toate obligaţiile pe care ni le-am asumat (...) Aplicăm acordul chiar dacă el, birocratic vorbind, e într-o situaţie oarecum de suspendare", a continuat Ponta, explicând că memorandumul cu FMI "nu poate intra în board fără semnătura preşedintelui", a afirmat Ponta.

Primul ministru consideră, totodată, că nu vor exista efecte negative în ce priveşte costul la care se finanţează România pe pieţele financiare: "Din fericire în continuare ne împrumutăm foarte ieftin", în condiţiile în care toate datele macroeconomice sunt "pozitive".

Mai mult, premierul a subliniat că "de la FMI oricum nu luăm niciun ban, tot plătim ce am luat din 2009", afirmând însă că România va pierde top-up-ul - posibilitatea de a finanţa suplimentar cu 10% un proiect din fonduri europene - dacă nu se semnează acordul cu FMI.

Traian Băsescu aşteaptă de la Guvern "proiectul de acord cu FMI" pentru a-l discuta

Fiind întrebat de presă luni dimineaţă, la Cluj-Napoca, cum rămâne cu acordul cu FMI, Traian Băsescu a spus că aşteaptă să primească proiectul: "Să primesc proiectul de acord de la Guvern şi discutăm”.

Traian Băsescu afirmase, la întâlnirea cu delegaţia FMI, că nu va susţine introducerea accizei pe combustibil, precizând că nu va bloca decizia Guvern-FMI de data aceasta, dar să nu i se ceară să semneze aceste negocieri.

Premierul declara pe 4 februarie că nu a avut niciun dialog cu preşedintele Băsescu referitor la Memorandumul cu FMI şi nu există o garanţie că acesta va semna documentul, menţionând că în conformitate cu procedurile legale, Memorandumul nu poate intra în board-ul Fondului fără mandat din partea preşedintelui.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care preşedintele nu va semna acest document, şeful Guvernului afirma: "Nu se va întâmpla nimic, pentru că există foarte clar angajamentul Guvernului şi al majorităţii parlamentare de a păstra stabilitatea macroeconomică a României. Singurul efect va fi acela că, probabil, nu vom mai beneficia de acel top-up de 10% la cofinanţare, ne lăsau să punem cofinanţarea din fonduri europene de 95% şi, aşa, o să rămână la 85%".

La întrebarea dacă va discuta cu preşedintele pe această temă, Ponta a răspuns că un dialog poate fi oricând doreşte şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie