Egiptul dăruieşte Arabiei Saudite două insule strategice din Marea Roşie

Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi. (Captură Foto)
Mioara Stoica
12.04.2016

Pe parcursul ultimelor cinci zile, regimul egiptean a depus toate eforturile pentru a-l mulţumi pe regele saudit Salman bin Abdulaziz Al Saud. A golit străzi întregi la trecerea coloanelor prezidenţiale, iar mass-media de stat a cântat neobosit virtuţile monarhiei saudite absolute. Înălţimea Sa se întoarce acasă, de asemenea, cu un cadou care a provocat nemulţumirea egiptenilor: două insule strategice în Marea Roşie, relatează luni, 11 aprilie, El Mundo.

Guvernul egiptean a declarat sâmbătă seară că cesionează insulele Tiràn şi Sanafir vecinului saudit, două insule nelocuite şi aride situate la gura Golfului Aqaba. În comunicat, autorităţile au sugerat că renunţarea - care acum trebuie să fie ratificată de către Parlament - este pur şi simplu returnarea unui teritoriu care a aparţinut Riadului. Potrivit oficialilor egipteni, darul pune capăt unui număr de unsprezece runde de negocieri, desfăşurate pe parcursul ultimilor şase ani.

Cesionarea a stârnit un val de critici

Mulţi au reamintit faptul că, după demiterea fostului preşedinte Mohamed Morsi, mulţi dintre cei care au ocupat palatul l-au acuzat că a încercat să vândă Peninsula Sinai mişcării islamiste palestiniene Hamas şi Marea Piramidă din Giza (Gizeh), Qatarului. Chiar şi astăzi unii diplomaţi europeni reamintesc astfel de zvonuri pentru a justifica poziţia lor faţă de regimul lui Abdel Fattah El-Sisi.

Constituţia adoptată în 2014, după demiterea lui Morsi, a introdus o clauză care contrazice acum autorităţile. "În toate cazurile, niciun tratat nu poate fi semnat dacă este contrar dispoziţiilor Constituţiei sau care are ca rezultat cesiunea unei părţi a teritoriului Statului", arată o prevedere din Constituţie, elaborată de loialiştii actualului preşedinte Abdel Fattah El-Sisi.

Cele două insule fac parte din Egipt, deoarece acestea au fost transferate de către Arabia Saudită în 1950. În 1967, preşedintele egiptean de atunci, Gamal Abdel Naser, le-a folosit pentru a bloca trecerea navelor israeliene prin Strâmtoarea Tiràn, fapt ce a motivat atacul Tel Aviv-ului şi Războiul de Şase Zile.

De atunci şi până la punerea în aplicare a acordului de pace, în 1982, Israelul a controlat insulele. În ultimele trei decenii, Multinational Force and Observers (MFO) a menţinut un post de control pe insula Tiràn - compusă din civili şi militari americani - pentru a asigura libera circulaţie a navelor israeliene.

După demiterea fostului preşedinte Mohamed Morsi, Riadul a intervenit masiv economic ajutând dezastroasele politici egiptene şi sprijinind regimul. Cu un an în urmă, în timpul unei conferinţe desfăşurate în oraşul de coastă Sharm el-Sheikh, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Kuweit - principalii susţinători ai preşedintelui Abdel Fattah El-Sisi - au anunţat o injecţie în economie de 12 miliarde de dolari.

Dar, în ultimul an, relaţiile dintre Arabia Saudită – leagănul ideologic al jihadismului care a incendiat regiunea - şi Egipt, au avut de suferit. Cairo şi-a moderat poziţia faţă de regimul sirian al lui Bashar al Assad şi a refuzat să crească implicarea militară în campania de bombardamente care, din luna martie 2015, zdruncină Yemenul. Scăderea preţurilor la petrol şi politica externă agresivă a noului ministru saudit al Apărării, Mohamed bin Salman, în vârstă de 30 de ani, au condus, de asemenea, la o suspiciune reciprocă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor