Rusia şi Egiptul desfăşoară primul lor exerciţiu naval comun

Rusia şi Egiptul îşi desfăşoară primul lor exerciţiu naval comun, a anunţat în weekend ministerul rus al apărării, adăugând că această mişcare va consolida legăturile dintre cele două state care fuseseră la un moment aliaţi în Războiul Rece, conform Reuters.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sisi. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.06.2015

Rusia şi Egiptul îşi desfăşoară primul lor exerciţiu naval comun, a anunţat în weekend Ministerul rus al Apărării, adăugând că această mişcare va consolida legăturile dintre cele două state care fuseseră la un moment aliaţi în Războiul Rece, conform Reuters.

Exerciţiul, care are loc în largul portului egiptean Alexandria, va dura 8 zile şi va include operaţiuni de aprovizionare, comunicaţii, căutare, precum şi toate formele de apărare şi de tragere pe mare.

“Scopul acestui exerciţiu este de a întări şi dezvolta cooperarea militară între marina Egiptului şi marina Rusiei, în interesul securităţii şi stabilităţii pe mare”, a adăugat Ministerul rus al Apărării.

Din partea Rusiei, la aceste exerciţiu participă crucişătorul Moskva, corveta Samum, portavionul Aleksandr Şabalin, petrolierul Ivan Bubnov şi un remorcher. Egiptul contribuie cu fregatele Taba şi Damiyat, petrolierul Shatalin, două nave de patrulare şi două avioane de vânătoare F-16.

Luna trecută Rusia a desfăşurat exerciţii navale similare cu o escadră chineză în Marea Mediterană.

De când puterile occidentale au impus în 2014 sancţiuni economice împotriva Rusiei datorită implicării acesteia în criza ucraineană, Moscova şi-a accelerat eforturile de a construi relaţii cu ţări din Asia, Africa şi America de Sud, precum şi de îmbunătăţire a relaţiilor cu foştii săi aliaţi din perioada sovietică.

Preşedintele rus Vladimir Putin a încercat în ultima perioadă să îşi intensifice relaţia cu Egiptul, un fost aliat sovietic în timpul Războiului Rece dar şi o piaţă tradiţională de export pentru armele ruseşti.

Putin a vizitat Egiptul în luna februarie pentru discuţii cu omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sisi, pe care şeful Kremlinului îl susţine puternic.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor