Cum pune armata botniţă presei în Egipt

Jurnaliştii egipteni vor fi pedepsiţi cu doi ani de închisoare dacă difuzează ştiri legate de atentate teroriste care nu reflectă declaraţiile armatei pe această temă sau dacă prezintă date diferite de cele oficiale.
Egipt: Generalul Abdel Fattah al-Sisi (MOHAMED EL-SHAHED / AFP / Getty Images)
Matei Dobrovie
07.07.2015

Jurnaliştii egipteni vor fi pedepsiţi cu doi ani de închisoare dacă difuzează ştiri legate de atentate teroriste care nu reflectă declaraţiile armatei pe această temă sau dacă prezintă date diferite de cele oficiale.

O nouă lege "antiteroristă" prevede pedepse cu închisoarea sau cu arestul la domiciliu pentru jurnaliştii critici dacă aceştia publică ”informaţii false despre atentatele teroriste, care contrazic datele oficiale, scrie revista germană Spiegel.

Potrivit jurnaliştilor germani, guvernul egiptean a aprobat deja acest proiect de lege, care mai trebuie semnat de preşedintele Abdel Fattah el-Sisi. Susţinerea acestuia pare sigură dat fiind că preşedintele anunţase reguli mai dure după uciderea într-un atentat cu bombă la Cairo a procurorului general Hischam Barakat, care adusese în faţa justiţiei mii de islamişti.

Ministrul egiptean al Justiţiei Ahmed al-Sind a explicat că relatarea despre o serie de atentate ale francizei locale a Statului Islamic (IS) împotriva soldaţilor egipteni dintr-un punct de control situat în Peninsula Sinai a dus la înăsprirea acestei legi. Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei, 21 de soldaţi şi peste 100 de jihadişti au fost ucişi în luptele de după atentat. Alţi oficiali şi jurnalişti au prezentat însă un număr de victime mult mai mare.

Expert: „Armata nu va aduce democraţia în Egipt” (interviu)

Oficialul egiptean a susţinut că astfel de raportări sunt rele pentru ”moralul” ţării, astfel încât guvernul n-a avut încotro decât să instituie ”reguli noi”. El a negat că această măsură ar viza restrângerea libertăţii presei, susţinând că ”este vorba doar despre numere”.
Realitatea însă este alta. Potrivit datelor Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ), în prezent în Egipt 18 jurnalişti sunt deţinuţi, mai mulţi decât în vremea lui Mubarak sau în scurta perioadă în care Frăţia Musulmană a fost la putere. Trei jurnalişti ai cunoscutei televiziuni Al-Jazeera au fost eliberaţi recent pe cauţiune, dar acum îşi aşteaptă acum procesul, iar un corespondent spaniol a scăpat de închisoare doar pentru că a fost avertizat de ambasadă şi a părăsit ţara la timp.

Pentru mai multe informaţii despre puterea armatei în Egipt, citiţi şi:

Cum controlează armata economia Egiptului

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor