Obama ridică embargoul asupra armelor aplicat Egiptului în 2013
alte articole
Preşedintele american Barack Obama a ridicat un embargou asupra armelor ce a fost aplicat Egiptului după lovitura militară din 2013 ce a dus la înlăturarea de la putere a primului guvern egiptean ales pe cale democratică.
În timpul unei conversaţii telefonice ce a avut loc marţi cu omologul său egiptean Abdel Fattah el-Sisi, Obama a anunţat că va permite livrarea către Egipt a 12 avioane de luptă F-16, a 20 de rachete Harpoon şi a 125 de “tank kit”-uri M1A1.
De asemenea, Obama a declarat că continuă să susţină furnizarea către Egipt a unui ajutor militar anual în valoare de 1,3 miliarde de dolari.
“Preşedintele a explicat că aceşti paşi vor ajuta la îmbunătăţirea relaţiei noastre de asistenţă, astfel încât aceasta să fie mai bine poziţionată pentru a putea aborda provocările comune ce apar la adresa intereselor americane şi egiptene într-o regiune instabilă”, conform unei declaraţii emise de Casa Albă.
Ajutorul, care va începe în anul fiscal 2018, este format din patru segmente: contraterorism, securitatea graniţelor, securitatea în Sinai şi securitatea maritimă.
“În acest fel ne asigurăm că fondurile americane sunt folosite pentru a acoperi obiectivele comune din regiune, incluzând un Egipt stabil şi sigur şi înfrângerea organizaţiilor teroriste”, a susţinut într-o declaraţie Bernadette Meehan, purtătoare de cuvânt pentru Consiliul american al Securităţii Naţionale.
Anunţul SUA are loc într-un moment în care Egiptul s-a implicat într-o campanie de lovituri aeriene împotriva grupului Houthi din Yemen, o campanie condusă de Arabia Saudită. Egiptul a declarat că ar putea trimite chiar trupe terestre în Yemen pentru a susţine raidurile aeriene ale avioanelor de luptă saudite.
La rândul său, republicanul Mac Thornberry din Texas, preşedinte al Comitetului pentru Servicii Armate din cadrul Camerei Reprezentanţilor, a descris mişcarea administraţiei Obama ca fiind un pas pozitiv, adăugând: “Noi încurajăm guvernul din Egipt să continue cu procesul său democratic. Dar Egiptul este, de asemenea, un aliat regional puternic. Menţinerea acelei relaţii trebuie să fie o prioritate pentru SUA.”
În 3 iulie 2013, Abdel Fattah el-Sisi, pe atunci şef al armatei, a anunţat că preşedintele Mohamed Morsi nu mai este în funcţie. În prezent, Morsi este în custodia autorităţilor alături de alţi câţiva membri ai partidului său, Frăţia Musulmană.
Morsi a fost înlăturat de la putere în urma unor proteste stradale masive, în cadrul cărora milioanele de manifestanţi au cerut demisia preşedintelui datorită incapacităţii acestuia de a rezolva problemele politice, economice şi sociale care s-au agravat în timpul mandatului său. La 1 iulie 2013, pentru a satisface cererile milioanelor de demonstranţi, armata egipteană a emis partidelor politice un ultimatum de 48 de ore, adăugând că va interveni în cazul în care litigiul nu va fi soluţionat.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.