Obama ridică embargoul asupra armelor aplicat Egiptului în 2013

Preşedintele american Barack Obama a ridicat un embargou asupra armelor ce a fost aplicat Egiptului după lovitura militară din 2013 ce a dus la înlăturarea de la putere a primului guvern egiptean ales pe cale democratică.
Un avion de luptă egiptean este văzut aterizând într-o locaţie nedezvăluită din Egipt. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.04.2015

Preşedintele american Barack Obama a ridicat un embargou asupra armelor ce a fost aplicat Egiptului după lovitura militară din 2013 ce a dus la înlăturarea de la putere a primului guvern egiptean ales pe cale democratică.

În timpul unei conversaţii telefonice ce a avut loc marţi cu omologul său egiptean Abdel Fattah el-Sisi, Obama a anunţat că va permite livrarea către Egipt a 12 avioane de luptă F-16, a 20 de rachete Harpoon şi a 125 de “tank kit”-uri M1A1.

De asemenea, Obama a declarat că continuă să susţină furnizarea către Egipt a unui ajutor militar anual în valoare de 1,3 miliarde de dolari.

“Preşedintele a explicat că aceşti paşi vor ajuta la îmbunătăţirea relaţiei noastre de asistenţă, astfel încât aceasta să fie mai bine poziţionată pentru a putea aborda provocările comune ce apar la adresa intereselor americane şi egiptene într-o regiune instabilă”, conform unei declaraţii emise de Casa Albă.

Ajutorul, care va începe în anul fiscal 2018, este format din patru segmente: contraterorism, securitatea graniţelor, securitatea în Sinai şi securitatea maritimă.

“În acest fel ne asigurăm că fondurile americane sunt folosite pentru a acoperi obiectivele comune din regiune, incluzând un Egipt stabil şi sigur şi înfrângerea organizaţiilor teroriste”, a susţinut într-o declaraţie Bernadette Meehan, purtătoare de cuvânt pentru Consiliul american al Securităţii Naţionale.

Anunţul SUA are loc într-un moment în care Egiptul s-a implicat într-o campanie de lovituri aeriene împotriva grupului Houthi din Yemen, o campanie condusă de Arabia Saudită. Egiptul a declarat că ar putea trimite chiar trupe terestre în Yemen pentru a susţine raidurile aeriene ale avioanelor de luptă saudite.

La rândul său, republicanul Mac Thornberry din Texas, preşedinte al Comitetului pentru Servicii Armate din cadrul Camerei Reprezentanţilor, a descris mişcarea administraţiei Obama ca fiind un pas pozitiv, adăugând: “Noi încurajăm guvernul din Egipt să continue cu procesul său democratic. Dar Egiptul este, de asemenea, un aliat regional puternic. Menţinerea acelei relaţii trebuie să fie o prioritate pentru SUA.”

În 3 iulie 2013, Abdel Fattah el-Sisi, pe atunci şef al armatei, a anunţat că preşedintele Mohamed Morsi nu mai este în funcţie. În prezent, Morsi este în custodia autorităţilor alături de alţi câţiva membri ai partidului său, Frăţia Musulmană.

Morsi a fost înlăturat de la putere în urma unor proteste stradale masive, în cadrul cărora milioanele de manifestanţi au cerut demisia preşedintelui datorită incapacităţii acestuia de a rezolva problemele politice, economice şi sociale care s-au agravat în timpul mandatului său. La 1 iulie 2013, pentru a satisface cererile milioanelor de demonstranţi, armata egipteană a emis partidelor politice un ultimatum de 48 de ore, adăugând că va interveni în cazul în care litigiul nu va fi soluţionat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor