Egipt: 49 de morţi şi 247 de răniţi după comemorarea a trei ani de la revolta anti-Mubarak

Comemorarea a trei ani de la înlăturarea lui Hosni Mubarak de la putere a avut un bilanţ tragic în Egipt. Cel puţin 49 de persoane au murit în timpul ciocnirilor între forţele de ordine şi manifestanţi.
Manifestaţii de protest în Cairo, cu ocazia aniversării a trie ani de la înlaturarea de la putere a lui Hosni Mubarak. Egipt, 25 ianuarie 2014. (AHMED TARANH / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
26.01.2014

Comemorarea a trei ani de la înlăturarea lui Hosni Mubarak de la putere a avut un bilanţ tragic în Egipt. Cel puţin 49 de persoane au murit în timpul ciocnirilor între forţele de ordine şi manifestanţi. Alte 247 de persoane au fost rănite în cursul protestelor iar 1.079 de persoane au fost arestate, informează AFP.

Comemorarea s-a transformat într-un un protest anti regim. Mobilizaţi de Frăţia Musulmană, susţinătorii fostului preşedinte Morsi au ieşit în stradă şi, alături de ei, surprinzător, şi militanţi progresişti, membri ai mişcării "Tinerii Revoluţiei" din 2011. Totodată, mii de demonstraţi partizani ai regimului instaurat de militari după demiterea lui Morsi s-au adunat, la apelul guvernului în piaţa Tahrir, epicentrul revoltei din 2011.
Poliţia a intervenit violent împotriva manifestanţilor anti-Morsi, recurgând la grenade lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. S-a tras timp de mai mult de trei ore, a declarat pentru CNN un egiptean ce locuieşte lângă zona ciocnirilor. "A fost ca la război", a declarat Karim Ennarah, afirmând că a auzit sunetul specific al armelor automate şi semi-automate.
Peste noapte, turbulenţele s-au extins, având loc ciocniri violente între forţele de ordine şi manifestanţii anti-Morsi şi în alte localităţi din Egipt.

Noile autorităţi din Egipt sunt angajate de şapte luni într-o campanie de reprimare a manifestaţiilor opoziţiei, după ce armata l-a înlăturat de la putere pe preşedintele islamist Mohamed Morsi.

Peste o mie de militanţi pro-Morsi au fost ucişi din 3 iulie şi până în prezent de poliţişti, soldaţi sau simpatizanţi ai noii puteri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor