Ploaie de grenade lacrimogene în Egipt

Aniversarea a trei ani de la revoltă în urma căreia a fost îndepărtat de la putere Hosni Mubarak a fost "sărbătorită" sâmbătă cu "ploaie" de grenade lacrimogene pe străzile din Cairo, unde poliţia a recurs la forţă pentru a-i dispersa pe manifestanţi islamişti
Ploaie de grenade lacrimogene la aniversare, 25 ianuarie 2014, Cairo (MAHMOUD KHALED / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
25.01.2014

Aniversarea a trei ani de la revoltă în urma căreia a fost îndepărtat de la putere Hosni Mubarak a fost "sărbătorită" sâmbătă cu "ploaie" de grenade lacrimogene pe străzile din Cairo, unde poliţia a recurs la forţă pentru a-i dispersa pe manifestanţii islamişti care scandau sloganuri împotriva regimului pus in fruntea ţării de militari.

Manifestaţiile de sâmbătă au fost organizate de Frăţia Musulmană, susţinători ai fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, înlăturat de la putere de armată pe 3 iulie 2013. Aceştia au îndemnat populaţia să manifesteze "paşnic" timp de 18 zile - începând de astăzi - pentru a comemora înlăturarea de la putere a lui Mubarak pe 25 ianuarie 2011.

"Jos regimul", au strigat manifestanţii, înainte să o rupă la fuga pe străduţele din centrul capitalei, sub ploaie de grenade lacrimogene aruncate de poliţişti.

Conform AFP, la manifestaţie au luau parte şi membri ai mişcării "Tinerii Revoluţiei" din 2011, care au ieşit în stradă ca urmare a apelului primit din partea mişcării liberale şi laice din care fac parte foşti militanţi ai revoltei anti - Mubarak. "Tinerii Revoluţiei" au denunţat practicile armatei care, susţin ei, reinstaurează practicile din epoca Mubarak. Ei au scandat sloganuri ostile militarilor, poliţiştilor, nomenclaturii din perioada Mubarak dar şi ale Frăţiei Musulmane, care îl susţine pe fostul preşedinte Morsi.

"Serbările" de astăzi au fost precedate de atentate cu bombă îndreptate împotriva poliţiei. Patru atentate au fost comise vineri la Cairo, în decurs de numai câteva ore.

Secţiile de poliţie şi clădirile guvernamentale au fost literalmente transformate în buncăre în această zi de comemorare iar drumurile principale şi zona din jurul în Pieţei Tahrir, centrul revoltei din 2011 au fost împânzite de blindatele armatei.

Nu doar opozanţii regimului au ieşit în stradă. În această dimineaţă mii de persoane au manifestat în Piaţa Tahir, fluturând portrete ale generalului Abdel Fattah al-Sissi, şeful armatei şi cel mai puternic om din Egipt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor