Efecte în cascadă. Insolvenţa ELCEN va afecta şi Distrigaz
alte articole
ENGIE România, grupul energetic care deţine Distrigaz Sud Reţele, distribuitorul de gaze naturale către Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN), critică decizia Consiliului de Administraţie al ELCEN de a iniţia procedura de insolvenţă a companiei.
"Această decizie, luată fără consultarea tuturor părţilor implicate, va avea consecinţe negative asupra situaţiei financiare a Distrigaz Sud Reţele, periclitând realizarea investiţiilor necesare exploatării în condiţii de siguranţă a reţelei de distribuţie a gazelor naturale, atât la nivelul Municipiului Bucureşti, cât şi al întregii zone operate de companie", se precizează într-un comunicat de presă al grupului, citat de Hotnews.
Potrivit reprezentanţilor ENGIE, valoarea totală a datoriilor exigibile acumulate de ELCEN faţă de Distrigaz Sud Reţele se cifrează în prezent la 155 milioane de lei şi vor creşte semnificativ pe durata sezonului rece.
Engie România mai precizează că pe întreaga durată a relaţiei contractuale, Distrigaz Sud Reţele şi-a dovedit, în repetate rânduri, disponibilitatea pentru dialog şi pentru identificarea unor soluţii viabile, cum ar fi reeşalonarea datoriilor ELCEN coroborată cu finanţarea acestora de către acţionarul său majoritar. De asemenea, în ciuda acumulării unor creanţe importante, Distrigaz Sud Reţele a adoptat în permanenţă o atitudine constructivă şi responsabilă, găsind soluţii care să nu aibă nicio consecinţă negativă asupra alimentării cu apă caldă şi căldură a clienţilor RADET, susţin reprezentanţii ENGIE.
În opinia conducerii grupului, singura soluţie durabilă menită să evite falimentul ELCEN şi RADET şi să garanteze, pe termen lung, aprovizionarea cu apă caldă şi căldură a locuitorilor din Bucureşti constă în mobilizarea imediată a unor mijloace financiare importante, atât de către statul român cât şi de Primăria Municipiului Bucureşti.
În consecinţă, ENGIE România face apel la autorităţile competente pentru ca, împreună, să implementeze această soluţie şi astfel să nu fie afectată încrederea acordată de Grupul ENGIE sectorului energetic din România, încredere care s-a tradus prin investiţii de circa un miliard de euro de la privatizarea Distrigaz Sud până în prezent.
Reamintim că în urmă cu cinci zile, majoritatea PSD - ALDE din Consiliul General al Capitalei au mandatat consiliul de administraţie al RADET să demareze procedura de intrare în insolvenţă. O zi mai târziu, ELCEN şi-a cerut, de asemenea, insolvenţa.
Deocamdată nu se ştie ce efecte vor avea cele două insolvenţe asupra cetăţenilor Capitalei, beneficiarii finali ai serviciilor prestate de ELCEN şi RADET.