Încălzirea Capitalei pe avarii. După RADET, ELCEN îşi cere de asemenea insolvenţă

La două zile după ce RADET şi-a cerut insolvenţa şi ELCEN, companie plină de datorii, a făcut de asemenea cerere pentru intrarea în insolvenţa.
Repartitor căldură pentru calorifere (Epoch Times România)
Ana Ion
23.09.2016

Consiliul de Administraţie al ELCEN - compania ce produce agent termic pentru încălzirea Capitalei - a decis joi înaintarea cererii de intrare în insolvenţă a societăţii către Tribunalul Bucureşti, relatează Gândul.info. Decizia conducerii ELCEN vine la scurt timp după ce în Consiliul General al Capitalei a fost decisă insolvenţa RADET, distribuitorul de agent termic ce deserveşte municipiul Bucureşti.

Potrivit conducerii ELCEN, hotărârea a fost luată având în vedere situaţia financiară a Electrocentrale Bucureşti SA şi datoriile înregistrate la furnizorii şi distribuitorii de combustibil, servicii şi produse, situaţie generată de neîncasarea contravalorii pentru marfa livrată de la RADET Bucureşti.

Decizia luată în cadrul şedinţei de joi derivă din necesitatea reorganizării societăţii, dar şi din cea de a asigura continuitatea producerii şi furnizării agentului termic pentru locuitorii din Bucureşti, se precizează în comunicatul de presă al ELCEN.

În prezent, datoriile totale ale ELCEN au ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de lei, iar creanţele înregistrate de RADET însumează aproximativ 3,9 miliarde de lei.

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) a cerut miercuri intrarea în insolvenţă în contextul în care are datorii către Electrocentrale Bucureşti în valoare de peste 3,9 miliarde lei. Bună parte din datorii însă sunt legate de faptul că, ani de zile, Primăria Capitalei nu a plătit la timp subvenţia către RADET. La rândul său, RADET nu şi-a putut plăti facturile către ELCEN, acumulând penalităţi uriaşe. Aceasta a dus la un blocaj în lanţ, ELCEN ajungând în imposibilitatea de a-şi face plăţile către Distrigaz. Au urmat popriri de conturi - Distrigaz pe conturile ELCEN, ELCEN pe conturile RADET, ceea ce a pus companiile aproape în imposibilitate de funcţionare.

Deşi s-au propus soluţii de natură financiară, precum reeşalonarea datoriilor, eventual ştergerea unei părţi din ele, având în vedere că sunt datorii acumulate artificial din penalităţi, precum şi de natură tehnică menite să crească randamentul RADET, municipalitatea a preferat să rezolve situaţia trimiţând RADET în insolvenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor