USR, vehement împotrivă ca Primăria să-şi facă firmă pentru construirea de locuinţe sociale

Exemplele RATB, RADET şi ANL au demonstrat clar că atunci când o administraţie locală gestionează o societate comercială, ea e sortită eşecului, explică Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Epoch Times Romania)

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Nicuşor Dan, a criticat miercuri iniţiativa înfiinţării unei societăţi de construcţii a Primăriei care să construiască locuinţe sociale, arătând că în acest moment la nivel de Primărie nu există - cel puţin oficial - o evidenţă a locuinţelor sociale existente şi nici un plan pe această temă.

"În ceea ce priveşte înfiinţarea unei societăţi de construcţii a primăriei care să construiască locuinţe sociale, în primul rând trebuie să pornim de la o analiză. În momentul de faţă nimeni din primărie nu e în stare să ne spună câte locuinţe sociale avem, nu ştim câte locuinţe sociale avem, ce necesar avem, aceste cifre lipsesc, deci înainte de a vorbi de înfiinţarea unei societăţi de construcţii pentru locuinţe sociale vrem să ştim care este planul primăriei pentru locuinţe sociale", a declarat Dan, înaintea şedinţei de Consiliu General în care se va vota hotărârea privind înfiinţarea societăţii respective.

Liderul USR s-a declarat împotriva înfiinţării unei astfel de societăţi, reamintind că experienţa a demonstrat faptul că în momentul în care Primăriile administrează societăţi, se lasă cu dezastru.

"Suntem vehement împotrivă. RADET-ul, RATB-ul, ANL-ul sunt exemple care spun că atunci când o administraţie locală gestionează o societate comercială, ea e sortită eşecului. Preferăm ca pentru locuinţe sociale achiziţia să se facă prin proceduri de licitaţie transparente aşa cum prevede şi legea românească şi procedurile europene", a precizat Nicuşor Dan.

Fondatorul USR a reamintit în acest context că de pe ordinea de zi a fost retras un proiect care prevede o derogare a Primăriei Capitalei de la legea achiziţiilor publice. Practic, proiectul a cărui expunere de motive este semnată de însăşi Gabriela Firea prevede ca achiziţiile de până la 800.000 de euro să se facă printr-un site al Primăriei şi nu prin sistemul naţional de achiziţii publice.

"Când o să revină (proiectul n.r.) o să fim împotrivă", a declarat Dan.