Criza ELCEN-RADET. Ministrul Energiei dă asigurări că bucureştenii nu vor rămâne fără apă caldă

Victor Grigorescu
Victor Grigorescu (Facebook.com/Victor Grigorescu)

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a dat luni asigurări că în acest moment nu există niciun risc de întrerupere a alimentării cu energie termică a Capitalei, chiar dacă situaţia financiară a ELCEN şi RADET este extrem de dificilă, relatează Agerpres. Ministrul a lansat aceste asigurări după o discuţie cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

"În primul rând, nu există un pericol de întrerupere a alimentării cu apă caldă a oraşului. Chiar dacă situaţia financiară a celor două companii este extrem de dificilă. Pentru a evita astfel de speculaţii că există riscuri iminente de oprire a alimentării cu agent termic, am hotărât să comunicăm doar împreună pe acest subiect, astfel încât să nu îngreunăm şi mai mult situaţia", a declarat ministrul, în opinia căruia este nevoie de o ritmicitate a plăţilor, pentru a putea fi acoperit tot lanţul de furnizare a gazelor şi al energiei termice.

În ceea ce priveşte datoriile istorice ale RADET către ELCEN, ministrul a precizat că există şi alte instituţii guvernamentale care trebuie să se exprime în această problemă.

"Această discuţie va avea loc în perioada imediat următoare pentru a identifica până la capăt sursele de finanţare pentru a trece iarna. O să intermediem o discuţie între cele două companii (ELCEN şi RADET — n.r.) pentru a-şi regla relaţia comună în interesul ambelor. Ceea ce facem noi este să creăm un cadru care garantează un dialog bazat pe interesul cetăţeanului şi pe realitatea economică. Situaţia este extrem de dificilă, având în vedere problema finanţării. Cel mai important lucru este că nu există în acest moment un risc pentru întreruperea alimentării cu agent termic a oraşului", a declarat Grigorescu.

La rândul ei, Gabriela Firea, a declarat că Primăria Capitalei va face, în următoarele zile, o plată de 13 milioane de lei către RADET, iar 60% din această sumă va merge către ELCEN.

Reamintim că săptămâna trecută ELCEN a informat că circa 40% din locuitorii Capitalei vor rămâne fără apă caldă în perioada următoare, după ce Distrigaz a decis limitarea debitului de gaze naturale, din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei. De asemenea, ELCEN a mai anunţat că toate conturile i-au fost blocate de Distrigaz Sud, care a pus poprire din cauza datoriilor, condiţii în care există riscul ca societatea să nu mai poată produce energie electrică şi termică începând din 10 septembrie.

Vineri, Ministerul Energiei a anunţat că Distrigaz va ridica poprirea instituită asupra conturilor ELCEN - poprire care punea ELCEN în imposibilitatea de a funcţiona - în condiţiile respectării unui protocol semnat între cele două societăţi ce prevede ca suma datorată şi penalităţile, în valoare de 11,7 milioane de lei, ar urma sa fie plătite de către producătorul de energie, eşalonat, până la sfârşitul anului. Primul ordin de plată urma sa fie întocmit luni, 12 septembrie.

Reamintim că, potrivit fostului preşedinte al CA RADET, Gabriel Dumitraşcu, situaţia imposibilă în care au ajuns RADET şi ELCEN se datorează autorităţilor statului - de la reglementatori la Primăria Capitale, care, prin întârizerea plăţii subvenţiei a contribuit la gonflarea artificială a datoriei pe care RADET a acumulat-o faţă de ELCEN -

"Este bine de repetat că situaţia în care se află binomul RADET – ELCEN nu se datorează nici ELCEN-ului, nici RADET-ului, ci vine din trecut din legea energiei termice elaborată în urmă cu vreo 10 ani fără viziune. De fiecare dată am invitat să se facă o simulare, o societate nouă în Bucureşti, gen RADET, de transport şi distribuţie a agentului termic funcţionând în condiţiile de astăzi. Şi dacă dânşii (guvernanţii) pe simularea făcută nu vor avea minus la finalul exerciţiului financiar, nu vor ieşi pe minus, să vină să mă înveţe şi pe mine cum se face. Eu vă spun că în condiţiile legislaţiei actuale este imposibil ca o societate proaspăt înfiinţată să se închidă pe zero la finalul anului, ea merge pe pierdere. Ei, pierderile astea s-au acumulat ani de zile, plus bâjbe şi bâlbâieli, plus o reglementare confuză, au amplificat pierderea. De fapt, ce au făcut? Au denaturat fluxul financiar. Degeaba cetăţeanul îşi plăteşte la timp datoria, consumul – avem un grad de încasare de invidiat 96%.

Dar cetăţeanul plăteşte doar 48% din preţul real al facturii de energie termică diferenţa e suportată din subvenţie de la primăria capitalei, subvenţie care vine târziu şi nu poate fi penalizată sub forma unei relaţii comerciale şi să iei dobânzi şi penalităţi. Însă tu, RADET, dacă nu-i plăteşti la timp lui ELCEN, el îţi ia penalităţi şi credeţi-mă, pentru orice sumă neplătită pe parcursul unui an penalităţile şi accesoriile cumulate se duc undeva la circa 20%, este extrem de mult! Aceste sume rostogolite în ultimii ani au dus la această mega datorie de 3,6 miliarde lei. Vina este a celor ce au decis soarta Bucureştiului în ultimii 10 ani", a explicat Dumitraşcu înainte să părăsească RADET-ul, într-un amplu interviu acordat Epoch Times.

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne