EFE: Noul guvern român grăbeşte finalul erei Băsescu
alte articole
Noul guvern al României, care deţine majoritatea parlamentară, a avut nevoie de mai puţin de două luni - adică exact timpul de când se află la guvernare - pentru a iniţia aşteptata procedură de revocare din funcţie a polemicului preşedinte Traian Băsescu pentru încălcarea Constituţiei, transmite miercuri EFE într-un comentariu.
USL, o alianţă formată din liberali şi social-democraţi, a înregistrat miercuri în Parlament cererea de începere a suspendării, iar vineri ar putea să o supună la vot într-un legislativ pe care îl controlează. După votul din parlament, ultimul cuvânt în privinţa suspendării va reveni românilor, într-un referendum.
În caz că pierde la referendum, aceasta va însemna sfârşitul erei preşedintelui Băsescu, în funcţie din 2004, şi care în luna mai a acestui an şi-a văzut ultimul dintre guvernele care i-au fost fidele pierzând puterea în urma unei moţiuni de cenzură şi a fost martorul venirii la guvernare a duşmanului său declarat, actualul prim-ministru, social-democratul Victor Ponta.
Nu surprinde pe nimeni că USL a declanşat acţiunile de suspendare a lui Băsescu, pe care îl acuză că îşi arogă prerogative ale executivului şi că îşi depăşeşte atribuţiile constituţionale. Mai stranie pare graba, la mai puţin de o lună înaintea vacanţei din august, cu care cetăţenii ar putea fi chemaţi la urne, şi cu puţine luni înaintea alegerilor legislative din toamnă, la care USL şi Ponta sunt favoriţi clari, notează EFE.
Această precipitare s-ar putea explica prin coabitarea dificilă dintre Ponta şi Băsescu, aflaţi în război deschis de când premierul şi-a declarat intenţia de a reprezenta România la Consiliul European, unde până acum participase întotdeauna preşedintele.
Între timp, cu brutalitatea obişnuită din politica românească, terenul a fost pregătit pentru anunţarea, miercuri, a celei de-a doua tentative de suspendare a lui Băsescu, care a reuşit să supravieţuiască unei acţiuni similare în 2007. La acea vreme, aflat pe un val de popularitate, Traian Băsescu a primit sprijinul covârşitor al cetăţenilor în referendumul prin care se dorea revocarea sa din funcţie. Însă ostilitatea faţă de Băsescu este în prezent evidentă la nivelul populaţiei, după cum au demonstrat-o şi rezultatele catastrofale ale PDL, partid aliat preşedintelui, în alegerile municipale din iunie.
Cea de-a doua încercare de suspendare are multe şanse să se încheie cu "pensionarea" lui Băsescu înainte de încheierea mandatului, spre bucuria USL şi a multor români care îl detestă pe preşedinte. Însă Băsescu este un om politic abil, carismatic, extrem de performant în situaţii de tensiune şi capabil să producă o surpriză de proporţii tocmai când lucrurile par să-i fie potrivnice. După cum a făcut-o deja în 2007 şi la alegerile prezidenţiale din 2009, Băsescu ar putea să se prezinte ca o victimă a clasei politice corupte pe care a încercat s-o reformeze. Iar un rezultat strâns la referendumul de suspendare ar putea prejudicia USL la alegerile legislative din toamnă, la care toate pronosticurile îi prezic o majoritate zdrobitoare.