Emil Boc: Scopul acţiunilor USL îl reprezintă controlul pentru nominalizările din justiţie

Emil Boc, Primar Municipiul Cluj Napoca (Epoch Times România)
Epoch Times România
04.07.2012

Fostul premier Emil Boc consideră că demersurile USL din Parlament reprezintă un "atac barbar" la adresa democraţiei şi lansează un apel către cetăţeni să conştientizeze pericolul existent.

Democrat-liberalul a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că scopul final al acestor demersuri îl reprezintă controlul asupra nominalizărilor procurorului general şi şefului DNA.

"Este un atac barbar şi nemaiîntâlnit la adresa democraţiei prin faptul că se încearcă suprimarea funcţionării unor instituţii, schimbarea altora, transformarea altora în jucării ale unora sau altora. Ceea ce văd este că se urmăreşte cu orice preţ controlul total asupra nominalizărilor pentru viitoarele poziţii de procuror general şi procuror şef DNA. În fapt, toată miza jocului de acum este în subsidiar controlul total politic al nominalizărilor pentru parchet şi DNA", a subliniat Emil Boc.

El crede că în acest demers nu este exclusă nici suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

"Nu este exclusă nici demararea procedurii de suspendare a preşedintelui, pentru că ultima barieră şi ultima oprelişte pe care o mai are actuala putere de a politiza nominalizările în justiţie ţin de preşedinte, pentru că propunerea ministrului justiţiei, cu avizul consultativ al CSM, merge la preşedinte. Iar în condiţiile în care preşedintele n-ar accepta politizarea acestor structuri, ar însemna să le pui în pericol actualilor guvernanţi dorinţa de a politiza toate structurile statului", a argumentat Emil Boc.

El a adăugat că la aceste demersuri ale USL "trebuie un răspuns civic, pentru că o Constituţie poate reprezenta o simplă barieră de hârtie în calea abuzurilor guvernanţilor dacă oamenii nu sunt suficient de vigilenţi să-şi apere aceste drepturi şi lucruri consacrate prin Constituţie".

Emil Boc a mai spus că nu încurajează pe nimeni să iasă în stradă, dar că îi invită pe oameni "să se uite cu mare atenţie la ceea ce înseamnă viitorul democraţiei în această ţară".

"Acţiunile abuzive de desfiinţare practic a statului de drept şi a funcţionării instituţiilor statului trebuie taxate şi din acest punct de vedere fac un apel la cetăţeni la conştientizarea pericolului pe care îl presupune transformarea funcţionării României într-un stat totalitar", a mai spus Emil Boc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor