Ecuador trimite lingouri de aur pentru a susţine goana de lichidităţi a Goldman Sachs

Lingouri de aur
Lingouri de aur (MICHAL CIZEK/AFP/Getty Images)

Banca Centrală a Ecuadorului a anunţat că va trimite 466,000 de uncii de aur către Goldman Sachs, în valoare de 580 de milioane USD la preţul actual, şi va primi aceeaşi cantitate înapoi peste trei ani. În plus, Ecuadorul va primi ”instrumente pentru securitate şi lichidităţi” şi se aşteaptă să obţină un profit cuprins între 16 milioane de dolari şi 20 de milioane de dolari în urma acestui acord. Banca Centrală nu a detaliat termenii adiţionali ai tranzacţiei, precum plăţile şi costurile suplimentare achitate de Goldman Sachs.

Înţelegerea a survenit după ce guvernul ţării sud americane, care a stabilit o limită de 3,2 miliarde USD în obligaţiuni acum cinci ani, caută să acopere un deficit de buget, calculat de ministerul de Finanţe la suma record de 4,94 miliarde USD în acest an. Preşedintele Rafael Correa a spus în aprilie că plănuia să vândă aproximativ 700 de milioane de USD în titluri de trezorerie străine în acest an, ceea ce ar reprezenta prima vânzare de obligaţiuni a ţării din 2009.

”Aurul care nu genera nicio dobândă în seifuri, cauzând costuri de depozitare, devine acum o o activă productivă care va genera profituri”, a comunicat banca centrală ecuadoriană, căutând să ignore piaţa turbulentă a aurului, al cărui preţ, ţinut artificial coborât, poate creşte oricând.

”Aceste intervenţii pe piaţa aurului reprezintă începutul unei strategii noi şi permanente de participare activă a băncii, prin achiziţii, vânzări şi operaţiuni financiare, care vor contribui la crearea unor noi oportunităţi de investiţii financiare”.

Rezerva a scăzut

Michael DuVally, purtătorul de cuvânt al Goldman Sachs din New York, a refuzat să comenteze. Preşedintele Băncii Centrale, Diego Martinez, nu a răspuns cererilor efectuate prin intermediul biroului de presă a băncii căutând mai multe informaţii privitor la tranzacţii.

Rezervele de aur ale ţării au scăzut cu 605 milioane de dolari, sau cu 55%, la 493 milioane de USD la sfârşitul săptămânii din 23 mai, conform rapoartelor separate ale băncii centrale. Banca, a cărei autonomie a fost luată printr-un referendum constituţional în 2008, avea aproximativ 845.000 uncii de aur la data de 14 aprilie, conform informaţiilor publicate de Bloomberg.

Anul trecut, Goldman Sachs a propus un schimb cu Venezuela pentru a oferi 1,68 miliarde USD în bani lichizi ce vor fi acoperiţi cu 1,85 miliarde USD în aurul ţării, conform documentelor obţinute de Bloomberg.

Acordul, ce nu a fost încheiat, ar fi avut o dobândă de 7,5% plus rata de trei luni oferită de banca intermediară din Londra. Venezuela şi-ar fi păstrat expunerea la aur, iar naţiunea ar fi contribuit cu metalul preţios sau cu banii într-un cont marginal dacă preţul ar fi scăzut, iar Goldman Sachs ar fi contribuit cu dolari dacă preţul ar fi crescut, conform documentului.

Înţelegerea Ecuadorului cu Goldman Sachs este un semnal că rezerva de lichidăţi a băncii centrale este scăzută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie