Tony Blair: Ideea ca Marea Britanie să iasă din UE 'este o nebunie'

Fostul premier britanic Tony Blair.
Fostul premier britanic Tony Blair. (Hannah Johnston/Getty Images)
Epoch Times România
03.06.2014

Fostul premier britanic Tony Blair a susţinut luni, la Londra, în faţa Confederaţiei patronale britanice CBI, o vibrantă pledoarie în favoarea unei Europe reformate şi a unei Marii Britanii pe deplin angajate în Uniunea Europeană (UE), informează cotidianul francez Leş Echos.

'Rezultatele alegerilor europene sunt importante', a afirmat fostul premier britanic, calificându-le drept 'un apel la trezire adresat Europei şi Marii Britanii'.

Potrivit lui Blair, 'logica Europei este mai solidă ca oricând: aceasta nu mai este pacea, ci puterea'. Cu toate acestea, rezultatele partidelor populiste la ultimele alegeri 'nu pot fi ignorate'. Mecanica federalistă nu trebuie să anuleze faptul că, pentru majoritatea europenilor, 'prima politică pentru ţara lor este cea naţională şi nu cea supranaţională'.

Prin urmare, prima sarcină a oamenilor politici europeni este să 'reformeze instituţiile pentru a le apropia de cei pe care îi guvernează'. Consiliul European trebuie să fixeze obiective de schimbare a UE 'clare, puternice şi pe înţelesul popoarelor din Europa'. Europa trebuie apropiată de cetăţeni, prin concentrarea asupra unor 'proiecte care pot fi evaluate şi care îi vizează pe oameni şi nivelul lor de trai'.

În 'manifestul' său, Tony Blair propune un 'deal explicit': reformele structurale pot fi compensate prin mai multă flexibilitate fiscală şi o politică monetară mai flexibilă, printr-o întărire a pieţei unice şi punerea accentului pe comerţul internaţional.

În opinia lui Blair, ideea unei Marii Britanii care să iasă din UE 'este o nebunie'. Potrivit fostului premier, este absolut necesar ca ţara sa 'să fie lider în schimbarea UE'. 'Nu există miză mai mare', conchide Blair.

În contextul în care alegerile pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene sunt în toi, Tony Blair a spus în mod clar că nu este interesat de această funcţie. Potrivit unor apropiaţi ai săi intervievaţi de Financial Times, Blair nu ar fi interesat nici să-i succeadă lui Herman Van Rompuy la preşedinţia Consiliului European.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor