Expert european: era accesului liber la informaţie s-a încheiat în Europa

Luna trecută instanţa superioară a Europei, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, a sprijinit controversatul "drept de a fi uitat" într-o hotărâre istorică şi potenţial catastrofală pentru accesul liber la informaţii
Motorul de căutare Google pe ecranul unui computer. (Jose Luis ROCA/Stringer/AFP/Getty Images)
P. P.
02.06.2014

Luna trecută instanţa superioară a Europei, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, a sprijinit controversatul "drept de a fi uitat" într-o hotărâre istorică şi potenţial catastrofală pentru accesul liber la informaţii.

Un expert angajat de Google pentru a se conforma cu decizia Curţii, a declarat că era acesului liber la informaţii a luat sfârşit în Europa, afirmând că după această decizie, o companie privată [Google, n.r.] trebuie să decidă ce este de interes public sau nu.

La sfârşitul săptămânii trecute, pentru a se conforma deciziei, Google a publicat un formular online care permite cetăţenilor europeni să solicite ca link-urile către informaţii ”inadecvate, irelevante sau învechite” să fie scoase din rezultatul căutărilor.

În numai 24 de ore, motorul de căutare a primit 12.000 de cereri – aproximativ şapte cereri pe secundă, din partea utilizatorilor. Aproape o treime din solicitări se refereau la acuzaţii de fraudă publicate de Google, un procent de 20% din acestea erau legate de infracţiuni serioase sau violente şi aproape 12% din acestea făceau referire la arestările legate de pornografia infantilă.

Măsura luată de Google survine după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis să susţină o lege europeană din 1995 cu privire la protecţia datelor şi a obligat Google să îndepărteze link-urile către un articol din 1998. Decizia nu făcea referire la ştergerea informaţiilor respective, ci numai la link-ul care va apare pe motoarele de căutare.

Un expert angajat de Google pentru a se conforma cu decizia Curţii, a declarat că era acesului liber la informaţii a luat sfârşit în Europa, afirmând că după această decizie, o companie privată [Google, n.r.] trebuie să decidă ce este de interes public sau nu.

Politicienii şi celebrităţile care vor încerca să îndepărteze informaţii incriminatorii s-ar putea să nu beneficieze de această clemenţă, au afirmat avocaţii. Google poate refuza o cerere de scoatere a link-urilor, dacă informaţiile respective sunt considerate a fi de interes public. Decizia este deocamdată în responsabilitatea companiei.

Pentru a rezolva numărul mare de solicitări primite, Google a anunţat că a format un comitet din directori seniori ai companiei şi experţi independenţi, care încearcă să găsească o abordare pe termen lung a numărului impresionanat de cereri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor