Economist german cere adoptarea unei clauze privind ieşirea din zona euro

Clemens Fuest, preşedinte al Institutului IFO pentru Cercetare Economică din Munchen, Germania. (Getty Images)
Andrei Popescu
21.03.2018

Un economist german de top a cerut instituirea unei clauze de ieşire (exit) din zona euro după ce Italia a ameninţat că va întoarce spatele monedei unice.

Matteo Salvini, unul dintre principalii candidaţi luat în considerare pentru rolul de lider al Italiei, a dezvăluit săptămâna trecută faptul că partidul său Liga lucrează deja la un plan de rezervă privind ieşirea din zona euro dacă cererile de reforme ale ţării sale nu sunt respectate de Bruxelles.

Politicianul eurosceptic a criticat mult timp adoptarea monedei euro de către Italia, susţinând că este o “alegere eronată şi o monedă nepotrivită”, adăugând că euro a avut un impact negativ asupra economiei ţării.

Clemens Fuest, preşedintele Institutului IFO pentru Cercetare Economică din Munchen, Germania, împreună cu predecesorul său Hans-Werner Sinn şi preşedintele Consiliului de Experţi în Economie, Christoph Schmidt, au declarat că este necesară adoptarea unei clauze de exit din cauză că unele ţări nu respectă regulile.

Într-un interviu acordat publicaţiei milaneze Corriere della Sera, Fuest a afirmat: “Am spus că zona euro are nevoie de o clauză de exit, nu doar pentru Germania, ci pentru fiecare ţară.

“Rezultatul alegerilor din Italia ne aminteşte că unele guverne naţionale ar putea refuza să onoreze acordurile semnate de predecesorii lor.”

“Recent, Matteo Salvini a afirmat că politica fiscală a Italiei ar trebui să facă exact opusul cererilor Bruxelles-ului şi el ar putea fi următorul preşedinte ale Consiliului.”

“Dacă va face ce spune, va pune sub semnul întrebării participarea Italiei la zona euro.''

“Zona euro poate supravieţui doar dacă ţările acceptă principiile care stau la baza ei – dacă nu eşti în poziţia de a accepta acele principii, atunci este mai bine să rămânem prieteni, însă cu monede diferite”.

În cadrul alegerilor italiene din această lună, numărul voturilor pentru partidul Liga, care este anti-UE, a crescut de la 4% în 2013 la 18%. Totuşi, alegerile nu s-au soldat cu un câştigător clar şi pentru formarea unui nou guvern este necesară o majoritate de 40% dintre voturi.

Coaliţia de centru-dreapta formată din Matteo Salvini, fostul premier Silvio Berlusconi şi Giorgia Meloni s-a apropiat de acest prag, obţinând 37% dintre voturi.

Salvini a afirmat: “Plănuim să discutăm politicos şi responsabil despre schimbarea unora dintre măsurile care reglementează statutul nostru de membru al Uniunii Europene, [măsuri] care afectează vieţile italienilor”.

Liderul Ligii a adăugat că partidul său ia în considerare modificarea Constituţiei Italiei pentru a legaliza un referendum privind zona euro – şi posibil privind statutul de membru UE.

Fuest a explicat că Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona deja acţionează ca o clauză de exit pentru zona euro, însă a precizat că aceasta nu este o măsură optimă pentru că dacă o ţară doreşte să iasă din zona euro, ea trebuie să iasă şi din Uniunea Europeană.

Economistul german a adăugat: “Avem nevoie de un mecanism cu două rezultate: primul să permită unei ţări să iasă din zona euro dar să rămână în UE; al doilea să nu încurajeze ieşirea dar, dacă acest lucru se întâmplă, ar trebui cel puţin să ofere o procedură care să evite conflicte şi să minimalizeze costurile pentru toată lumea.

“O clauză de acest tip nu va destabiliza zona euro”.

Fuest a recunoscut că ieşirea din zona euro va fi complicată, cu riscuri economice şi politice substanţiale, însă nicio ţară nu ar lua această măsură extremă dacă nu ar avea motive serioase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor