Matteo Renzi demisionează după înfrângerea electorală

Matteo Renzi
Matteo Renzi (Franco Origlia/Getty Images)

Fostul premier italian Matteo Renzi şi-a anunţat demisia din funcţia de lider al Partidului Democrat (PD) de centru-stânga, partid aflat la guvernare, după ce a suferit o înfrânge zdrobitoare în alegerile generale ale Italiei.

“În mod evident, voi demisiona din funcţia de lider al Partidului Democrat”, a declarat Renzi reporterilor aflaţi luni la sediul PD din Roma, după ce partidul a obţinut sub 20% din voturi, acesta fiind cel mai slab rezultat de la crearea sa, în 2007.

Partidul de centru-stânga a ieşit pe locul 3, situându-se în urma coaliţiei de dreapta Forza Italia a fostului premier Silvio Berlusconi, care a obţinut 37%, şi a Mişcării Cinci Stele, un partid anti-establishment, care a obţinut 31% dintre voturi.

Renzi a mai declarat că partidul său nu va participa la nicio acţiune de formare a unei coaliţii conduse de Partidul Liga şi Mişcarea Cinci Stele, ambele fiind anti-imigraţie.

“Poporul italian ne-a cerut să fim în opoziţie şi acolo vom merge”, a precizat el. “Nu vom forma niciodată un guvern cu forţe anti-sistem”.

Peste 30 de milioane de italieni s-au dus duminică la secţiile de votare pentru a-şi depune buletinele de vot în cadrul unor alegeri generale care vor decide componenţa parlamentului şi a următorului guvern, pe fondul unor temeri legate de imigraţi şi economia deficitară.

Potrivit unei noi legi adoptate anul trecut, fiecare partid are nevoie de cel puţin 40% dintre voturi pentru a forma o majoritate în ambele camere ale Parlamentului.

Exit poll-urile au arătat că Italia este pe cale să obţină un aşa-zis parlament “echilibrat”, deoarece niciunul dintre cele trei partide principale nu au obţinut suficiente locuri pentru a guverna pe cont propriu.

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, abia în luna aprilie va lansa discuţiile oficiale pentru formarea unei coaliţii de guvernare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe