Berlusconi îl va susţine pe liderul Ligii în funcţia de premier al Italiei
alte articole
Fostul premier Silvio Berlusconi a declarat miercuri că îl va susţine pe liderul partidului italian eurosceptic Liga Nordului în încercarea de a forma un guvern.
O alianţă de dreapta, care include partidul Forza Italia al lui Berlusconi, a obţinut cel mai mare număr de voturi în alegerile parlamentare de duminică, dar totuşi nu atinge pragul pentru formarea unei majorităţi.
În campania electorală, alianţa a convenit ca liderul partidului care câştigă cele mai multe voturi să conducă viitorul guvern.
Deoarece Liga de extremă dreapta a obţinut 17% dintre voturi, depăşind astfel Forza Italia, care a obţinut 14%, Silvio Berlusconi a declarat publicaţiei Corriere della Sera:
“Respectând în întregime înţelegerea noastră, acum îl vom susţine pe (Matteo) Salvini în încercarea de a forma un guvern”, a declarat Silvio Berlusconi publicaţiei Corriere della Sera.
“Sunt aici pentru a-l susţine, pentru a garanta soliditatea coaliţiei şi a respecta promisiunile pe care le-am făcut alegătorilor”, a adăugat el.
În urma votului, a fost ales un aşa-zis parlament “echilibrat” – în care niciun partid sau coaliţie de partide nu deţine o majoritate absolută pentru a guveerna pe cont propriu – şi discuţiile pentru formarea unui guvern probabil vor dura câteva săptămâni sau chiar luni. Atât Liga, cât şi Mişcarea Cinci Stele au declarat că preşedintele Italiei ar trebui să îi numească pe liderii lor în funcţia de premier.
Suportul pentru Mişcarea 5 Stele, un partid anti-establishment, a crescut şi astfel, acesta a devenit partidul cel mai bine reprezentat în ţară, fără însă a depăşi coaliţia lui Berlusconi. Unul dintre oficialii săi de rang înalt a precizat luni că formarea unei coaliţii fără M5S va fi imposibilă.
Un lider al Ligii Nordului a discutat luni despre posibilitatea unei alianţe cu M5S. Orice guvern bazat pe această combinaţie va fi eurosceptic, probabil va contesta restricţiile bugetare ale UE şi va fi puţin interesat de o integrare europeană mai mare.
Anul trecut, în Italia a fost introdus un nou sistem electoral, cunoscut sub numele de Rosatellum, care prevede alegerea a 225 de deputaţi prin scrutin uninominal şi restul de 386 prin sistem proporţional, cu un prag electoral de 3% pentru partide şi 10% pentru coaliţii, precum şi un sistem similar pentru alegerea senatorilor. Noul sistem electoral favorizează coaliţiile de partide şi ar putea reduce şansele M5S de a conduce un viitor guvern.