Economist: Finanţarea europeană este, din multe perspective, o afacere cu iz de PCR (pile, cunoştinţe şi relaţii)

Economistul Adrian Negrescu a făcut, marţi, pe Facebook, o analiză critică a modului defectuos în care se lucrează la absorbţia fondurilor europene, denunţând birocraţia din sistem şi lipsa de implicare a funcţionarilor.
„De ce trebuie să primeşti spor de fonduri europene de 50% din salariu? Pentru că verifici şi semnezi nişte documente, pentru că ai norocul să fi implicat în birocraţia uriaşa din acest sector? Dincolo de injusteţea acestui spor - oare ceilalţi angajaţi ai statului sunt mai puţini importanţi? - se pune problema performanţei. În momentul de faţă, absorbţia de fonduri UE este dezastruoasă. N-am atras decât aprox. 10 mld. euro din PNRR şi nici măcar 5 la sută din celelalte fonduri aflate la dispoziţia României. Unde este performanţa clamată de aceşti bugetari privilegiaţi?”, a declarat Adrian Negrescu.
Economistul susţine că a lucrat pe mai multe proiecte cu bani UE, e manager acreditat de proiecte UE şi pote să spună că e un adevărat coşmar să lucrezi cu aceşti oameni care astăzi îşi cer, în stradă, sporul integral.
„Sunt întârzieri uriaşe în derularea proiectelor pentru că funcţionarii îţi cer 'marea şi sarea' când depui o cerere de finanţare, amână plăţile, blochează procedurile special pentru a-şi asigura prezenţa în proiect pe o perioadă cât mai lungă de timp”, a explicat Adrian Negrescu.
Totodată, economistul a propus unele soluţii privind atragerea de fonduri europene pe care o descrie drept „misiune imposibilă” în România.
„În loc să plecăm pe premiza de bună credinţă şi să dăm antreprenorului posibilitatea de a derula finanţarea, îl îngropăm efectiv în documente justificative, proceduri, artificii inventate de aceşti bugetari de lux. Atragerea de fonduri UE e o adevărată misiune imposibilă în România dacă nu cunoşti pe cine trebuie, dacă nu ai informaţiile de care ai nevoie, dacă nu te descurci în stilul tipic românesc. Finanţarea europeană este, din multe perspective, o afacere cu iz de PCR (pile, cunoştinţe şi relaţii)”, a declarat analistul economic.
Potrivit economistului, până nu vom simplifica sistemul, până nu vom scăpa de birocraţia asociată proiectelor şi nu vom reduce timpul uriaş de derulare al finanţărilor, n-ar trebui ca niciunul dintre aceşti birocraţi să primească vreun spor, inclusiv primarii.