Stanomir: Ce coaliţie pro-europeană e asta? Una care l-a produs pe vânătorul de pisici din copac, Marcel Ciolacu?

Ioan Stanomir (captura video)
Andrei Pricopie
05.05.2025

Este un vot care reprezintă efectul cumulat al unor erori desfăşurate în timp, erori care poartă mai multe nume: Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, a opinat, la Digi24, politologul Ioan Stanomir, vorbind despre scorul mare luat în primul tur al prezidenţialelor de George Simion.

"Eu cred că lucrurile vin din trecut. Că modul în care preşedintele Iohannis şi colaboratorii săi au gestionat două crize fundamentale – pandemia de COVID-19 şi războiul din Ucraina – explică în mare măsură ce se întâmplă astăzi. Pentru că s-a acumulat în societate o nemulţumire difuză, o nemulţumire căreia politicienii tradiţionali, cu ghilimelele de rigoare, nu au reuşit să găsească un tip de leac, un tip de adresabilitate, şi am ajuns în această situaţie. Lucrurile, într-adevăr, sunt destul de complicate. Probabil că dacă ar fi fost Ilie Bolojan în locul lui Nicuşor Dan sau Crin Antonescu, prestigiul pe care îl are domnia sa l-ar fi ajutat, poate", a declarat Ioan Stanomir.

Analistul politic a explicat că hipermobilizarea presupune o emoţie. Politicienii au trebuit să creeze emoţie prin asumarea responsabilităţii.

"Dar ce coaliţie pro-europeană este aceasta? Coaliţie pro-europeană care l-a produs pe vânătorul de pisici din copac, Marcel Ciolacu? Cu tot respectul, domnul Marcel Ciolacu nici măcar Partidul Social Democrat nu-l mai controlează. Scorurile din Buzău şi Vrancea, judeţe vecine şi prietene, ilustrează foarte clar faptul că o parte dintre social-democraţi l-au preferat pe domnul Ponta şi o parte dintre social-democraţi pe domnul Simion. Unde este leadership-ul domnului Ciolacu? Şi care este natura pro-europeană a domnului Ciolacu? Mă întreb şi eu", a precizat Ioan Stanomir.

Profesorul a arătat spre "triumviratul" - Marian Neacşu, Mihai Tudose şi Sorin Grindeanu - de lângă Crin Antonescu.

"Eu îi întreb pe telespectatorii care ne urmăresc: acest triumvirat poate crea emoţie pentru o prezenţă mai mare la urne? Poate crea emoţie dispărând din prim-plan şi lăsând pe alţii, poate mai destoinici, să ia locul în comunicarea publică? Pentru că dacă tot domniile lor vor fi, este imposibil să recuperezi având în vitrina comunicării politice aceste personalităţi", a adăugat Ioan Stanomir.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor