Expert WatchDog Moldova: În al doilea tur bătălia va fi între cel care vrea să dea cu România de perete şi cel care, tăcut, încearcă să o ţină pe drum

Nicuşor Dan şi George Simion - ambii s-au construit în afara sistemului clasic de partide - merg în turul doi al alegerilor prezidenţiale din România, a punctat expertul în politici publice şi securitate de la Comunitatea WatchDog Moldova, Andrei Curăraru, adăugând că asemănările dintre cei doi se opresc aici.
„Turul 2 în România: două viziuni anti-sistem. Unul urlă, altul tace. George Simion şi Nicuşor Dan merg în turul doi. Ambii s-au construit în afara sistemului clasic de partide. Dar asemănările se opresc aici.
Simion e buldozerul ideologic al AUR. Naţionalism, ortodoxie militantă, discurs anti-occidental şi o obsesie cu „străinii” care controlează România. Nicuşor Dan e opusul: tehnocrat, sec, fără spectacol, dar cu calcule şi priorităţi clare. Unul vrea România după chipul lui Viktor Orban. Celălalt – o Românie predictibilă, compatibilă cu UE şi NATO”, scrie Andrei Curăraru într-o postare pe reţelele de socializare.
Totodată, expertul de la Chişinău a ţinut să puncteze că Ponta este transfugul care ştia foarte bine cu cine ţine, iar Crin Antonescu a pierdut turul 2 la mustaţă, deşi n-a pierdut singur.
„Victor Ponta, cu cele 13 procente ale lui, a rupt exact cât trebuia ca să nu treacă Crin mai departe. A fost o lovitură elegantă.
Nimic strident, totul matematic. Electoratul PSD vechi, mobilizat subtil. Cine a profitat? Simion. Prea bine le-a ieşit sincronizarea ca să fie ʻîntâmplareʼ”, a menţionat Curăraru..
Expertul în politici publice a ţinut să menţioneze şi prezenţa slabă la urne, sub 54 la sută.
„Într-o ţară care riscă să alunece într-un autoritarism mascat, jumătate dintre cetăţeni au ales să tacă. Lehamite? Apatie? Sau pur şi simplu neîncredere totală în toţi? Oricare ar fi răspunsul, tăcerea asta devine complice”, a subliniat Andrei Curăraru.
„Nicuşor Dan nu are voie să piardă. Dar nu are garanţii că va câştiga”, a punctat expertul WatchDog, specificând că are nevoie de cel puţin 15 la sută de voturi în plus şi nu de la Simion, ci de la cei care au stat acasă, de la votanţii lui Crin, Lasconi şi chiar Ponta, „trebuie să convingă fără circ, fără naţionalisme, doar cu fapte şi riscuri explicate clar”.
Diferenţa fundamentală în aceste alegeri au făcut-o, totuşi, moldovenii cu cetăţenia română, care i-au întors spatele lui George Simion, taxându-l pentru că a cerut ca România să oprească finanţările către Chişinău şi a cochetat cu ideea de a suspenda livrările energetice.
„Moldova: linia de demarcaţie. Aici e diferenţa fundamentală. George Simion vrea ʻunireʼ, dar e interzis în Republica Moldova pentru acţiuni destabilizatoare. A cerut ca România să oprească finanţările către Chişinău. A cochetat cu ideea de a suspenda livrările energetice. A confundat un ideal cu o armă de şantaj. Şi a pierdut în Moldova. Rău. A luat doar 12% în secţiile din RM. Diaspora românească din Moldova i-a întors spatele.
Nicuşor Dan, în schimb, n-a făcut din Moldova o mască electorală. N-a defilat cu tricolorul pe Prut, dar a spus clar: ʻDacă Rusia atacă Moldova, voi cere activarea articolului 5 NATOʼ. A declarat Moldova ʻprioritate absolutăʼ pentru politica externă.
Asta e bătălia. Între cel care vrea să dea cu România de perete şi cel care, tăcut, încearcă să o ţină pe drum. Românii trebuie să aleagă: vocea mai tare sau mintea mai limpede. Moldova poate şi ea să contribuie cu vreo 100.000 de voturi, dar trebuie să iasă mai multă lume care primeşte indemnizaţii de la statul român, că riscă să le piardă”, a ţinut să remarce Andrei Curăraru.