Economist, avertisment sumbru: Din păcate, România se îndreaptă spre austeritatea în stilul Boc 2010

"Din păcate, România se îndreaptă spre ce am pronosticat anul trecut că se va întâmpla, adică spre austeritatea în stilul Boc 2010", a avertizat, miercuri, pe pagina sa de socializare, cunoscutul economist Bogdan Glăvan.
"Mă aştept ca efectele să fie aceleaşi, pe toate planurile. Problema cu austeritatea obtuză şi dogmatică - da, ea e dogmatică, nu ştiinţa care spune altceva! - este că nu are cum să ducă la o reformă a statului. A, că vorbim despre reforma instituţiilor, asta e altceva. La vorbit nu ne întrece nimeni. Boc nu vorbea despre reforma statului? Ba da. Dar statul nu s-a schimbat după austeritatea din 2010. Nici nu are cum să se schimbe, deoarece austeritatea obtuză şi dogmatică împiedică această schimbare. Austeritatea prin creşterea masivă a taxelor şi reducerea de-a valma a cheltuielilor are tocmai această menire: să schimbe rolul statului CA VOLUM, NU ÎN STRUCTURĂ. Ea acţionează ca un factor favorizant pentru status quo, pentru establishment", a declarat Bogdan Glăvan.
În opinia economistului, este inutil să dăm vina pe greaua moştenire. Moştenirea este aşa cum o ştim cu toţii.
"Se ştiu criminalii economici care au provocat dezastrul bugetar. Asta nu-i scuteşte însă pe guvernanţii actuali de responsabilitatea privind soluţiile. Pe vremea lui Pazvante, înainte ca ştiinţa medicală să-l scoată pe om din ignoranţă, vracii luau sânge bolnavilor pretinzând că le face bine. Evident, asta le făcea rău. Practica a dăinuit 2000 de ani. Astăzi ştim că le făcea rău şi că însănătoşirea bolnavilor nu presupune să-i laşi să sângereze", a precizat Bogdan Glăvan.
Potrivit profesorului, la fel este şi în economie, rezolvarea deficitului bugetar nu se face prin sângerarea economiei, adică prin creşterea masivă a taxelor sau prin alte mijloace care chinuiesc inutil societatea.
"Cum poate fi statul vreodată bogat dacă economia nu este bogată?! E absurd! Statul îşi ia partea din ce produce economia, din ce produc oamenii, deci, dacă nu-i laşi pe oameni să producă, cum poţi să speri că vei avea bani pentru toate cheltuielile (pensii, sănătate, armată) despre care am arătat că nu pot merge decât în sus în anii care vin? Nu poţi", a conchis Bogdan Glăvan.