Eclipsă solară parţială văzută din spaţiu

Satelitul de observare Sol Proba-2 al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) a capturat, sâmbătă 11 august, două eclipse parţiale de Soare în care pare că Luna are aceeaşi mărime ca Soarele.
Eclipsă solară văzută din spaţiu (ESA)
Maria Caubin
16.08.2018

Datorită unei particularităţi a cosmosului, distanţa medie de la Lună la Pământ face ca, de pe planetă, să pară că Luna are aceeaşi dimensiune ca Soarele, care de fapt este mult mai mare. Din când în când Luna se află între Pământ şi Soare, aşa că pare să-l acopere complet, blocând temporar lumina şi creând o eclipsă totală de-a lungul benzii înguste pe care umbra Lunii o proiectează spre noi.

Dar, uneori, această aliniere face ca Luna să acopere doar parţial discul solar. Sâmbăta trecută a avut loc una dintre aceste eclipse parţiale în nordul şi estul Europei, în zona de nord a Americii de Nord şi în unele locuri din nordul şi vestul Asiei.

Satelitul de observare Sol Proba-2 al ESA încercuieşte Pământul de aproximativ 14,5 ori pe zi şi, datorită schimbării constante a unghiului de vizualizare, a trecut de două ori prin faţa umbrei Lunii în timpul eclipsei de sâmbătă.

În fotografia de mai sus pot fi văzute cele două eclipse parţiale: prima vizualizare (stânga) a fost capturat la 08:40:12 GMT, iar a doua (dreapta) la 10:32:17 GMT, pe 11 august.

Imaginile au fost luate cu camera SWAP a satelitului, care funcţionează la lungimi de undă ultraviolete extreme pentru a capta corona solară, atmosfera turbulentă a Soarelui care prezintă temperaturi de aproximativ un milion de grade, ce pot fi văzute în fundal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor