Durerile lumbago: Paracetamolul este mai puţin eficient decât un produs placebo - studiu

Farmacie (Epoch Times România)
Flori Mladin
24.07.2014

Concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători australieni este că paracetamolul nu este mai eficient decât un produs placebo în cazul durerilor lumbago. Studiul cercetătorilor australieni s-a efectuat pe circa 1.600 de pacienţi cu dureri lombare acute, a relatat joi AFP, citat de Agerpres.

Pacienţii care au fost trataţi cu placebo - produs absolut inactiv - nu au simţit dureri în zona lombară chiar cu o zi mai devreme faţă de pacienţii care au folosit medicamentul împotriva durerilor, recomandat totuşi ca prim remediu în cazul acestor dureri de spate curente, au precizat autorii în revista medicală The Lancet.

Aceste "rezultate sugerează că paracetamolul nu influenţează cu nimic timpul în care trece o lombalgie acută", menţionează cercetătorii care au realizat studiul. Paracetamolul nu a avut niciun efect asupra durerii, mobilităţii scăzute, funcţiei, schimbării globale a simptomelor, somnului sau calităţii vieţii.

Zona de mijloc a spatelui sau lombară deserveşte o serie de funcţii importante pentru organismul uman incluzând suportul structural, mişcarea şi protecţia anumitor ţesuturi ale corpului, astfel încât este importantă tratarea durerilor lombare, întrucât acestea constituie principala cauză de invaliditate în lume, iar paracetamolul este 'universal' recomandat ca tratament preferenţial, se spune în The Lancet.

Studiul numit PACE s-a derulat pe o perioadă de trei luni, având sub observaţie 1.652 de persoane din 235 de clinici din Sydney, repartizate prin tragere la sorţi în trei grupe. Prima grupă de pacienţi a primit doze regulate de paracetamol de trei ori pe zi, până la patru săptămâni. Grupul al doilea a primit acelaşi medicament numai în cazul în care avea nevoie, doza maximă fiind de 4 g/zi, iar al treilea grup a fost 'tratat' cu placebo. Persoanele au fost considerate restabilite după şapte zile fără dureri sau cu dureri de mică intensitate, intensitatea fiind apreciată pe o scară de la 0 la 10. Timpul mediu de recuperare a fost de 17 zile la primele două grupe şi de 16 zile la grupul placebo.

În revista The Lancet a fost publicat un comentariu întocmit de doi medici de la Erasmus MC University Medical Center din Rotterdam, care felicită echipa de cercetători australieni pentru studiul asupra acestei probleme, însă afirmă că nu se poate schimba tratamentul în cazul durerilor lombare ţinând seama de un singur test, potrivit AFP.

Este foarte importantă prevenirea apariţiei durerilor de spate prin menţinerea unei osaturi sănătoase, în acest sens fiind bine venită prevenirea demineralizării prin alimentaţie şi un echilibru optim al aportului de calciu, magneziu şi vitamina D.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor